Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Branded content > 6 tips om te zorgen dat je veilig op reis gaat

6 tips om te zorgen dat je veilig op reis gaat

6 tips om te zorgen dat je veilig op reis gaat

Jungle en immense steden, maar ook idyllische bergdorpjes en een uitbundige Caribische kust. Dat Flair-redacteur Jessica ooit een keer naar Colombia zou gaan, stond buiten kijf. Toch deden de verhalen over criminaliteit en het bewogen drugsverleden haar twijfelen. Hoe kom je erachter of een land voor toeristen veilig genoeg is?

Flair samen met Ministerie van Buitenlandse Zaken

Over Colombia doen gemixte verhalen de ronde. Het Zuid-Amerikaanse land is méér dan witte stranden, prachtige natuur en kleurrijke steden. De gewapende conflicten van de FARC en drugsgerelateerde praktijken van Pablo Escobar hebben het imago van het land niet bepaald goed gedaan. Toch weet Colombia zich goed te herstellen en is het land inmiddels weer op de goede weg. Sterker nog: afgelopen maart heb ik met eigen ogen gezien dat het geboorteland van Shakira het hartstikke goed doet als vakantiebestemming. Zelfs (of misschien wel júist) als je als backpacker rondtrekt.

Om er zeker van te zijn dat de kust veilig was, heb ik van tevoren de nodige maatregelen getroffen. Vandaag deel ik m’n tips met jullie.

 1. Vraag om je heen en lees blogs
  Zelf vind ik het heel fijn om andermans ervaringen te horen om jezelf voor te bereiden en te weten waar je op moet letten. Voelden anderen zich in dit land onveilig? Zijn er speciale maatregelen die zij hebben getroffen? Handige tips zijn natuurlijk altijd welkom.
 2. Download de 24/7 BZ Reis-app van het Ministerie van Buitenlandse Zaken
  Superhandig: met deze app ben je altijd op de hoogte van het allerlaatste reisadvies. Zo kom je erachter welke veiligheidsrisico’s je loopt, lees je wat je kunt doen bij noodgevallen en ontvang je nieuwsberichten als er in het land een crisis uitbreekt. Ook vind je er de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades, consulaten en honorair consuls. Extra fijn is dat de app ook beschikbaar is als je geen internetverbinding hebt (dit geldt alleen voor de pagina’s die je eerder hebt geladen, dus vergeet dit niet te doen).
 3. Maak een reisplan
  In een land als Colombia is niet elk gebied even veilig. Het is daarom wel zo handig om van tevoren te beslissen waar je heen wil, zodat je kunt checken of deze zones oké zijn. Natuurlijk hoef je van tevoren nog niet alles van dag tot dag vast te leggen – in een land als Colombia is het juist leuk om mee te gaan met the flow – maar fijn is om in ieder geval te weten welke gebieden je veilig kan betreden.
 4. Meld je aan voor de 24/7 BZ Informatieservice
  Via deze dienst kunnen Nederlanders zich aanmelden voor updates van reisadviezen per e-mail en sms-berichten bij calamiteiten of crises in het buitenland. Mocht je ter plekke onverhoopt in een vervelende situatie terechtkomen, dan kun je ook via Twitter (@247BZ) op de hoogte blijven en vragen stellen.
 5. Zorg dat je een woordje buiten de deur spreekt
  Ga je naar een Spaanstalig land? Wel zo handig als je dan een woordje Spaans spreekt. In veel landen geldt: hoe verder je buiten de grote steden komt, hoe moeilijker het is om Engels-(laat staan Nederlands-)talige mensen te vinden. Download een talenapp zoals Duolingo en go for it!
 6. Sla noodnummers op in je telefoon
  Hoe goed je de situatie ook voorbereidt: vervelende situaties uitsluiten kun je natuurlijk nooit. Daarom kun je maar beter de belangrijkste noodnummers bij de hand hebben, toch? Sla bijvoorbeeld het nummer van het contactcentrum van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (+31247247247) op. Dat is 24 uur per dag, zeven dagen per week bereikbaar voor hulp en advies in het buitenland.

Veel reisplezier!

 

[sm-iframe height=”” src=”https://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=25549335&PluID=0&ord=${CACHEBUSTER}&rtu=-1 <https://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=25549335&PluID=0&ord=%24%7bCACHEBUSTER%7d&rtu=-1> “]

Shoppen is altijd een goed idee