Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Flair & Partner > 5 feiten over de CoronaMelder-app die je wilt kennen

5 feiten over de CoronaMelder-app die je wilt kennen

5 feiten over de CoronaMelder-app die je wilt kennen

Dat de CoronaMelder-app werkt is inmiddels bewezen. Dankzij de app worden mensen die nog geen klachten hebben eerder gewaarschuwd. Ook mensen die je niet kent. Dit is nu extra belangrijk, omdat we door de versoepelingen meer met anderen in contact komen. Maar nog niet iedereen gebruikt de app. Daarom zetten we de belangrijkste feiten over de app graag even voor je op een rijtje.

Is het wel veilig? Wat gebeurt er met mijn gegevens? En hoe werkt het nou precies? We snappen dat je vragen hebt over de CoronaMelder-app en je privacy. Mogelijk nemen deze 5 feiten jouw twijfels weg. 

#1 CoronaMelder waarschuwt

CoronaMelder waarschuwt je als je in de buurt bent geweest van iemand die achteraf corona blijkt te hebben. Dit kan een bekende zijn, maar ook een appgebruiker die je niet kent maar bij wie je wel in de buurt was. Zo kun je voorkomen dat je mensen in je omgeving besmet. Het downloaden van de app is altijd vrijwillig.

#2 Je hoeft geen persoonlijke gegevens in te vullen

Als je CoronaMelder downloadt, hoef je géén persoonlijke gegevens in te vullen. De app weet dus niet hoe je heet en wat je-mailadres is. Ook kent de app je telefoonnummer niet.

#3 De app werkt ook als je geen melding krijgt

Ook als je geen melding krijgt, werkt de app. Je krijgt alleen een melding als je bij een appgebruiker in de buurt bent geweest die later corona bleek te hebben en dit door heeft gegeven via de app. Krijg je een melding, raak dan niet in paniek. Het is niet zeker dat jij dan ook corona hebt. Wel heb je extra kans gelopen op besmetting. Na een melding in de app kun je je direct laten testen, ook al heb je nog geen klachten. Alles wat je op dat moment moet weten staat in de melding.

#4 De app weet niet waar je bent

CoronaMelder werkt niet met locatiegegevens (GPS) maar met bluetooth. De app weet dus niet waar je bent, of met wie. Wel zo prettig. 

#5 De app gebruikt weinig stroom

CoronaMelder gebruikt Bluetooth Low Energy (lage energie-bluetooth), een speciale vorm van bluetooth die op de achtergrond van je mobiel werkt. Deze vorm van bluetooth gebruikt weinig stroom. Je kunt je telefoon gebruiken zoals je gewend bent. Hoeveel procent van je batterij de app precies gebruikt, verschilt per telefoon. 

Elke download telt

Sinds de lancering van de app, hebben ruim 150.000 mensen via de app doorgegeven dat ze besmet waren. Met de app kun je voorkomen dat je onbewust een ander besmet. Heb jij ‘m al?  In een minuut staat ‘ie op je mobiel. Ga naar de App Store of de Google Play Store om CoronaMelder te downloaden. Dat is geheel vrijwillig maar wel heel fijn voor je medemens. 

Meer weten? Kijk op coronamelder.nl. Voor vragen over de app zelf, kun je ook gratis bellen met de medewerkers van de Helpdesk CoronaMelder op 0800-1280. Deze helpdesk is elke dag geopend van 8:00 tot 20:00 uur.

Dit artikel is gemaakt in opdracht van de Rijksoverheid