Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Eten > Lifehack: zo kookt je pan nooit meer over

Lifehack: zo kookt je pan nooit meer over

Lifehack: zo kookt je pan nooit meer over

Een groot irritatiepunt tijden het koken blijft toch wel dat die pannen steeds overkoken. Sta je lekker te koken, let je even niet op – en ja hoor, de hele kookplaat weer nat. Om jou te helpen tijdens het koken hebben wij hebben DE tip voor je.

Hoe voorkom je dat je pan overkookt?

Of je de deksel er nu op hebt of niet: een pan aardappelen, pasta of rijst kookt nog weleens over. Dit komt doordat de oppervlaktespanning van het water de kracht van de opstijgende stoom niet kan tegenhouden. Geen ramp, vooral vervelend, zo’n nat fornuis en misschien ook natte keukenvloer. Zodra je het vuur lager zet of de pan er (met pannenlappen!) vanaf haalt, is het opgelost. Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Voorkom dat je pan overkookt met een houten pollepel!

Zo doe je het

Het is simpel. Zodra je merkt dat je pan over dreigt te lopen, leg je er een houten pollepel op. De bubbels klappen kapot tegen de pollepel. Zo’n bubbel kan wel honderd graden heet zijn. Als het in aanraking komt met iets wat minder heet is dan de kerntemperatuur, condenseren de bubbels en worden ze weer vloeibaar. Briljant toch? Vindt de heer in onderstaande video, die deze tip pas ontdekte en het voordoet, ook.

Lees ook
Culinair hoogstandje: Geroosterde aardbeien-rabarberjam met vanille en rozenwater

De tekst gaat verder onder de video.

@sidneyrazit has helped many times ##inmy30s ##cookingtips♬ original sound – sidneyraz

Maar let op: het betekent dus niet dat je uit voorzorg de pollepel al op de kokende pan moet leggen. Als de pollepel namelijk net zo heet wordt als de bubbels, werkt het niet. Het is dus echt een oplossing voor het moment zelf. Wil je zo veel mogelijk voorkomen dat je pan überhaupt dreigt over te koken, smeer het dan eerst in met olie of bakspray, of voeg een klontje boter toe. Hierdoor kunnen de bubbels zich niet hechten aan de pan en zo ook niet omhoog stijgen. Of, het allermakkelijkst: zet het vuur goed laag. Haastige spoed is ook in de keuken zelden goed.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet | Beeld: Pexels