Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Eten > Recept van de week: makreel uit de oven

Recept van de week: makreel uit de oven

Recept van de week: makreel uit de oven

De Deense chef Mikkel Karstad heeft één doel: iedereen aan de vis. Met dit recept haalt ie ons simpel over de streep. 

Makreel uit de oven met citroen en venkel

  • Voor 4-6 personen: 2-3 makrelen (afhankelijk van de grootte) • 2 handenvol gemengde kruiden (munt, dragon, lavas, tijm, peterselie) • 1 citroen • ongeveer 2 kg grof zout

Maak de makrelen schoon, verwijder de ingewanden en spoel ze grondig met koud water (of laat het aan de visboer over). Dep ze droog met keukenpapier. Doe wat zout in een grote ovenschaal en leg de makrelen erop. Verdeel verse kruiden, schijfjes citroen en het resterende zout over de vissen, zodat ze bijna geheel zijn afgedekt. Zet de makrelen 20-25 minuten in de oven op 170 °C, tot het zout een harde korst vormt rond de vis. Zorg dat de vis gaar, maar vanbinnen nog sappig is. Haal de vis uit de oven en laat 5 minuten rusten. Verwijder dan de zoutkorst en trek voorzichtig het visvlees van de graten. Dien op met een knapperige venkelsalade. Je kunt ditzelfde recept ook voor andere hele vissen gebruiken, zoals roodbaars, poon, pieterman, snoekbaars en baars. Het is wel erg belangrijk dat je hele vissen en geen filets gebruikt, want het zout zou in de filets doordringen en ze oneetbaar maken.

Venkelsalade

  • 2 venkelknollen • 2 sjalotten • 1 bosje dragon • zout en versgemalen peper • 3 el olijfolie • 1 citroen

Snij boven- en onderkant van de venkel af en snij de knollen in dunne plakjes met een mandoline of een vlijmscherp mes. Leg de plakjes in een kom koud water. Pel de sjalotten en snij ze in dunne ringen. Spoel de dragon af en hak hem grof. Giet de plakjes venkel af en laat ze uitlekken. Schep venkel, sjalotten en dragon om en voeg dan zout, versgemalen peper en olijfolie toe om ze te marineren. Halveer de citroen. Verwarm een droge grillpan en leg de citroenhelften er op de snijkant in. Bak de helften 4-5 minuten, tot ze mooie grillstrepen hebben. Serveer de gegrilde citroenhelften met de makreel in zout uit de oven en venkelsalade. Knijp op je bord citroensap over de vis.