Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Eten > Recept om op te slaan: zó maak je zelf desem

Recept om op te slaan: zó maak je zelf desem

Recept om op te slaan: zó maak je zelf desem

Even wachten… nog even wachten… Bakken met een zelfgemaakte desemstarter in plaats van gist duurt even, maar dan heb je ook wat. Taart, broodjes én snacks! Lees mee en kom erachter hoe je het beste desem kan maken.

Van graan tot desem!

Recept: Desemstarter

Bereidingstijd: 5 dagen

Benodigdheden

  • Bloem
  • Water
  • Tijd en geduld

Hulpmiddelen

  • Een schone glazen pot met klemdeksel (360 ml)
  • Eetlepel
  • Digitale weegschaal

Bereiding

Eerst dag

Roer 20 g roggemeel (meest actieve) en 20 ml water in een glazen pot door elkaar, sluit de pot niet volledig af en zet hem in de keuken of op een andere warme plek. Gebruik eventueel ’s winters iets warmer water (bijvoorbeeld 35 °C) en wikkel de pot in een deken. Zet de pot niet op de kachel of in de buurt van een radiator, want een te hoge temperatuur beïnvloedt de ontwikkeling van wilde gisten, die daardoor ook kunnen sterven. Roer dit mengsel twee keer per dag even door.

Tweede dag

Voeg weer 20 g roggemeel en 20 ml water toe aan de pot en roer alles goed door. Roer het mengsel twee keer per dag even door.

Derde dag

Voeg 30 g roggemeel en 30 ml water toe. In de pot moet een eerste teken van activiteit zichtbaar zijn. Het mengsel moet een beetje meer volume krijgen en zurig ruiken. Roer het twee keer per dag even door.

Vierde dag

Schep de helft van het mengsel uit de pot: gebruik het voor bijvoorbeeld pannenkoeken. Voed de starter op dezelfde manier als op de derde dag met 30 g roggemeel en 30 ml water. Hierdoor zal de desem steviger worden en de hoeveelheid gist en melkzuurbacteriën toenemen. Roer het mengsel twee keer per dag even door

Vijfde dag

Voeg 30 g roggemeel en 30 ml water toe. Roer het mengsel twee keer per dag even door.

Zesde dag

Voeg 30 g roggemeel en 30 ml water toe. Roer het mengsel twee keer per dag even door

Lees ook
Culinair hoogstandje: overheerlijke bieten-wortelsoep

Eerste hulp

Als starter na het voeden niet groeit en sterk zuur ruikt, neem dan 5 g van het mengsel en doe het in een glazen pot. Voeg vervolgens opnieuw 15 ml water en 20 g bloem toe. Herhaal dit proces indien nodig. De starter moet na het toevoegen van water dik-vloeibaar worden. Afhankelijk van de gebruikte meelsoort mag hij niet te doen of te vloeibaar zijn. Gebruik je eigen gemaakte desemstarter voor heerlijke taarten, broden of snacks.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Getty Images