Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Eten > Culinair hoogstandje: Pie met cranberry- granaatappelmousse

Culinair hoogstandje: Pie met cranberry- granaatappelmousse

Culinair hoogstandje: Pie met cranberry- granaatappelmousse

De herfst is officieel begonnen. Dus warm de oven maar alvast op, want dit is bij uitstek het seizoen waarin we weer zin krijgen om taarten en koekjes te bakken. Daarom hebben we speciaal voor jou dit heerlijke recept voor pie met cranberry- en granaatappelmousse. 

Recept: pie met cranberry- granaatappelmousse

Voor 8 personen | Bereidingstijd: 1 uur, plus 4 uur om af te koelen

Benodigdheden

  • Glazen taartvorm Ø 23 cm
  • 2 brede repen schil van een biologische sinaasappel, geschild met een dunschiller
  • 1 kaneelstokje of ¼ tl kaneel
  • Snuf zout
  • 285 g verse cranberry’s, plus 20 ter garnering
  • 300 g kristalsuiker, plus ter garnering
  • 4 el granaatappelsiroop
  • 480 ml slagroom, koud
  • 1½ tl naturel gelatinepoeder
  • 2 el poedersuiker

Voor de biscuitbodem

  • Keukenmachine
  • Taartvorm met losse bodem of een spring-vorm, Ø 23 cm
  • 170 g volkoren-biscuits, in stukken
  • 2 el rietsuiker
  • ½ tl zout
  • 85 g boter, op kamer­temperatuur, in blokjes
  • 1 eidooier

Bereiding

Om deze heerlijke pie met cranberry- granaatappelmousse te maken verwarm je de oven voor tot 175 °C. Meng in een keukenmachine de volkorenbiscuits met de rietsuiker, het zout, de boter en eidooier en pulseer tot de biscuits uit elkaar zijn gevallen in fijne kruimels tot mengsel eruitziet als nat zand. Schep dan de helft van het mengsel in de taartvorm en duw het naar de buitenkant om een stevige ring langs de buitenrand te maken.

Verspreid het overgebleven kruimelmengsel over de bodem en gebruik de onderkant van een maatbeker om de kruimels aan te duwen tot een egale laag. Zet op een met aluminiumfolie beklede bakplaat en bak tot de bodem na 13 tot 15 minuten stevig aanvoelt en de buitenste randen donkerder gekleurd zijn.\

Compote

Nu ga je compote maken. Doe de cranberry’s met de sinaasappelschil, suiker, kaneelstokje en water in een pan. Breng aan de kook op medium vuur terwijl je af en toe roert. Zet daarna het vuur lager en laat 10-12 minuten zachtjes pruttelen. Hang dan een fijnmazige zeef boven een middelgrote kom en schep de compote erin. Duw met de spatel het mengsel door de zeef in de kom. Schenk 80 ml slagroom bij de compote in de kom en klop tot het mengsel glad is. Dek de kom af met plasticfolie, zet in de koelkast en laat hem 25 tot 30 minuten staan tot het cranberrymengsel net is afgekoeld.

Giet 3 eetlepels water in de schone steelpan en strooi hier de gelatine over (roer niet). Zet de pan ongeveer 10 minuten aan de kant om de gelatine te laten weken. Klop intussen 240 ml slagroom in een kom. Begin op lage snelheid en verhoog de snelheid tot halfhoog zodra de room dikker wordt, tot je stijve pieken hebt. Zet de slagroom voor nu in de koelkast.

Cranberrymengsel

Haal het afgekoelde cranberrymengsel uit de koelkast en klop het glad. Verwarm de gelatine in de steelpan op laag vuur, zwenk geregeld met de pan, totdat de gelatine is gesmolten tot een heldere vloeistof zonder korrels. Je moet er zeker van zijn dat de gelatine volledig is gesmolten, anders zal de mousse niet volledig opstijven. Klop de gelatine door het cranberrymengsel.

Haal de geklopte slagroom uit de koelkast en schep de helft in de kom met het mengsel. Spatel de slagroom door het cranberrymengsel tot er nog een paar vegen zichtbaar zijn. Spatel de overgebleven geklopte slagroom erdoor tot je een luchtig, gelijkmatig mengsel hebt en schep dit op de voorgebakken bodem. Strijk de bovenkant glad, zet de taart in de koelkast en koel hem minstens 4 uur tot de mousse is opgestijfd. Bedek de taart na 1 uur in de koelkast met plasticfolie om te voor-komen dat er een vel ontstaat.

Finisching touch

Meng, terwijl de taart opstijft, in een kleine steelpan de overgebleven 100 gram suiker met 1 eetlepel granaatappelsiroop en 80 ml water. Breng het water aan de kook op laag vuur, roer om de suiker op te lossen en voeg de 20 cranberry’s toe. Laat ze heel zachtjes koken tot na 3 minuten de cranberry’s zacht zijn en een paar zijn open-gebarsten.

Schep ze met een schuimspaan op een rooster (verwijder de bessen die uit elkaar zijn gevallen of hun vorm hebben verloren). Laat ze ongeveer 1 uur liggen tot ze een beetje kleverig aanvoelen. Hussel in een kom de bessen en een beetje kristalsuiker en leg ze terug op het rooster om ze verder te drogen op kamertemperatuur tot de taart is opgestijfd.

Lees ook
Culinair hoogstandje: Lams- of kipshoarma met frisse salade

Neem de taart vlak voordat je hem gaat serveren uit de koelkast. Klop de overgebleven 160 ml slagroom op dezelfde manier als hiervoor beschreven staat totdat je zachte pieken hebt. Klop dan de poedersuiker erdoor en verdeel de slagroom over de vulling. Maak krullen en toeven van de slagroom en bestrooi de taart tot slot met de gesuikerde cranberry’s. En voilà! Je pie met cranberry- granaatappelmousse is klaar!

Dat zit gebakken

Banketbakker, Claire Saffitz a.k.a Dessert Person, Uitgeverij Good Cook, € 35

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.