Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Eten > Op z’n Japans: Drie heerlijke veganistische recepten

Op z’n Japans: Drie heerlijke veganistische recepten

Op z’n Japans: Drie heerlijke veganistische recepten

Dat de Japanse keuken veel meer te bieden heeft dan alleen sushi, bewijzen deze drie heerlijke veganistische recepten wel. Stuk voor stuk ontzettend lekker, gemakkelijk te maken een nog gezond ook. Smakelijk!

Geroerbakte kool en taugé met gembersaus

Voor 4 personen
• 60 g verse gember, geschild, dwars op de draad in dunne plakjes

• 6 el sojasaus

• 6 el mirin

• 4 el sake

• 1 el tomatenketchup

• 1 tl sesamolie

• 1 el maïzena

• 1 el plantaardige olie

• 1 ui, in dunne ringen

• 1 spitskool, gehalveerd, stronk verwijderd, in reepjes van ongeveer 1 cm breed

• 300 g taugé

• 2 lente-uitjes, in dunne ringen

• geroosterd wit sesamzaad

• gekookte rijst

Pureer in een blender of keukenmachine de gember met de sojasaus, mirin, sake, tomatenketchup, sesamolie en maïzena. Verhit de plantaardige olie op hoog vuur in een wok of diepe koekenpan en bak de ui en spitskool. Roerbak 4 tot 5 minuten en voeg de taugé en gembersaus toe. Verhit al roerend 3 tot 4 minuten, tot de taugé een beetje zachter wordt en de saus alles mooi bedekt. Garneer met lente-uitjes en sesamzaad en dien op met rijst.

Zoete aardappel met truffelponzu

Voor 4 personen
• 4 middelgrote zoete aardappels (ongeveer 600 g), liefst witte of paarse, gewassen

• 1 el sesamolie

• paar druppels truffelolie, of 5 g verse zwarte truffel, fijngeraspt

• paar snufjes zwart en wit sesamzaad

Voor de ponzu: 200 ml sojasaus

• sap van 2 citroenen of 3 tot 4 limoenen

• 20 tot 30 g fijne suiker of rietsuiker

Verwarm de oven voor op 220 °C. Bestrijk de zoete aardappels met sesamolie, verpak ze in aluminiumfolie en leg ze op een bakplaat. Bak ze 30 tot 50 minuten tot ze door en door gaar zijn (prik er eventueel met een eetstokje in – dat moet er eenvoudig in prikken en doorheen glijden). Haal de aardappels uit de oven en laat ze iets afkoelen. Maak ponzu door alle ingrediënten door elkaar te roeren tot de suiker oplost. Proef en voeg extra suiker toe als dat nodig is. De ponzu hoort niet zoet te zijn, maar ook niet vreselijk zuur. Voeg zo veel suiker toe tot de allerscherpste smaak is afgezakt. Roer daarna de ponzu, truffelolie of geraspte truffel en wat sesamolie door elkaar. Haal de aardappels uit het folie, snijd ze doormidden en besprenkel ze met
het ponzumengsel. Garneer met sesamzaad.

Zoete krokante groente in kinpira-stijl

Voor 4 personen

2 el plantaardige olie

• 1 gedroogde rode chilipeper, fijngesneden, of een snufje chilivlokken

• 4 wortels, geschild, gehalveerd en schuin in reepjes van ongeveer 3 mm

• 150 tot 200 g broccolini (bimi), gehalveerd

• 100 tot 150 g peultjes, sugarsnaps of fijne sperzie-bonen

• 1 rode paprika, in reepjes van ongeveer 3 mm breed

• 4 el sojasaus

• 2 el mirin

• 1 el lichtbruine basterdsuiker

• 1 el wit sesamzaad

• 2 tl sesamolie

Verhit de plantaardige olie en chilipeper in een grote koekenpan of wok op hoog vuur. Als de chilipeper begint te sissen, voeg je alle groenten toe en roerbak je een paar minuten tot ze gaar worden. Voeg de sojasaus, mirin en lichtbruine basterdsuiker toe, roer erdoor en verwarm tot de vloeistof is ingekookt tot een dik glazuur. Roer het sesamzaad en de sesamolie erdoor en laat voor het opdienen een beetje afkoelen (dit is lekkerder als het bijna op kamertemperatuur is) of zet in de koelkast en gebruik binnen 5 dagen.

Veelzijdig vegan

Ja, in de Japanse keuken maken ze graag gebruik van vis en vlees, maar Tim Anderson – eigenaar van het Japanse soulfoodrestaurant Nanban in Londen – laat zien dat de cuisine ook vele plantaardige gerechten kent. Met Vegan Japaneasy ontdek je de veelzijdige kant van de veganistische Japanse keuken.

€ 25,95 Good Cook