Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Eten > Om je vingers bij af te likken: langzaam geroosterde kip en aardappels

Om je vingers bij af te likken: langzaam geroosterde kip en aardappels

Om je vingers bij af te likken: langzaam geroosterde kip en aardappels

Hij kan alles en is je beste vriend als je indruk wilt maken op gasten. Het is soms wel even afwachten hoe je showpieces er uitkomen, maar deze ovengerechten zijn echt voor iedereen goed te doen. Langzaam geroosterde kip en aardappels anyone?

Recept: Langzaam geroosterde kip en aardappels

Voor 4 personen | bereiding 15 min. + rusten 15 min. + oventijd 3 uur en 15 minuten

Benodigheden

  • 1 hele biologische kip (1,2 kg)
  • 25 g roomboter, op kamertemperatuur
  • 1 biologische citroen
  • 1 tl sumak
  • 1 el korianderpoeder
  • Grof zeezout
  • 1 kg vastkokende aardappelen, geschild en in vieren
  • 4 tenen knoflook, gepeld
  • 6 takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 el olijfolie
  • Beetgare broccoli of andere groente voor erbij (optioneel)

Extra nodig

  • Braadslede met hoge randen of aardewerken ovenschaal

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160°C.
Leg de kip in een grote braadslee met hoge randen. Wrijf het vel van de kip helemaal in met zachte roomboter. Knijp het sap van een halve citroen uit over de buitenkant en binnenkant van de kip. Bewaar de andere halve citroen en de uitgeknepen citroenhelft. Bestrooi de kip helemaal met sumak, korianderpoeder en veel grof zeezout. Vergeet niet de binnenkant van de kip te bestrooien. Vul de kip met de bewaarde citroenhelften.

Leg de aardappels en knoflook rondom de kip in de braadslede. Haal de blaadjes van de takjes tijm en de naalden van het takje rozemarijn en strooi ze over de aardappels. Bestrooi de aardappels met zeezout en besprenkel ze met de olijfolie. Het lijkt alsof dat niet genoeg is, maar de aardappels gebruiken ook het braadvocht van de kip om in te garen. Zet de braadslede in het midden van de oven en rooster de kip en de aardappels in 3 uur. Bedruip ze ieder uur met het braadvocht.

Tip: til hiervoor de kip omhoog zodat de poten omlaag wijzen en al het braadvocht uit de binnenkant van de kip naar buiten stroomt. Verhoog de oventemperatuur tot 200°C. Rooster de kip en de aardappels nog 15 minuten om het vel van de kip krokant te maken en de aardappels te voorzien van een goudbruin, knapperig randje. De kip is gaar als het vocht uit het dikste gedeelte van de dij helder is. Haal de braadslede uit de oven en laat de kip 15 minuten rusten alvorens te serveren.Iedere groente is hier lekker bij. Bij beetgare brocoli is het braadvocht van de kip lekker als dressing.

Tip

De meeste recepten voor geroosterde kip gaan uit van 60 tot 75 minuten op 180 graden in de oven. Als je de kip op een lagere temperatuur gedurende een langere tijd roostert, is het resultaat sappiger en malser: de kip valt als het ware uit elkaar. De restjes kip kun je eventueel de volgende dag gebruiken door ze uit elkaar te trekken en toe te voegen aan geroosterde cherrytomaten voor een eenvoudige pastasaus.

Lees ook
Koreaanse pannenkoekjes met groenten: perfect om groente-leftovers in te verwerken

Alleskunner

Bakken, roosteren, grillen, deeg garen, groenten karamelliseren, fruit zachter maken: de oven is bij uitstek geschikt om tal van gerechten geheel of gedeeltelijk in te bereiden. Met eenvoudige tips en trucs leert dit boek je hoe je optimaal gebruikmaakt van je oven, inclusief een verzameling succesgerechten die je keer op keer wil maken.


Vers uit de oven, Ajda Mehmet, € 20,95, goodcook.nl

Ga jij de langzaam geroosterde kip en aardappels proberen?

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.