Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Eten > Culinair hoogstandje: Labneh-salade met linzen, wilde spinazie en spicy boter

Culinair hoogstandje: Labneh-salade met linzen, wilde spinazie en spicy boter

Culinair hoogstandje: Labneh-salade met linzen, wilde spinazie en spicy boter

Voor salades gelden geen regels, je kunt ze zo bijzonder maken als je maar wilt. Met iets zachts, wat knapperigs, een beetje zoet zoals fruit en wat zouts of bitters als tegenwicht. Wat dacht je van deze verrassende Labneh-salade met linzen, wilde spinazie en spicy boter

Recept: Labneh-salade met linzen, wilde spinazie en spicy boter

Voor 4 personen | vegetarisch | bereidingstijd: 20 minuten

Benodigdheden:

  • 50 ml olijfolie
  • 2 steranijs
  • 2 tenen knoflook, dungesneden
  • 30 g koriander, grof gehakt
  • 2 uien, gepeld, gehalveerd en dungesnede
  • 200 g wilde spinazie, grof gehakt (ook de steeltjes)
  • 400 g uitgelekte groene dupuislinzen (1 blik)
  • kneepje citroensap
  • zeezoutvlokken
  • 50 g boter
  • ½ tl kaneel
  • ½ tl pul biber (Turkse chilivlokken, kan door gerookt paprikapoeder worden vervangen)
  • 50 g pijnboom-pitten
  • 500 g labneh (of dikke Griekse yoghurt)
  • warm pitabrood, om erbij te serveren

Bereiding:

Labneh, heel geconcentreerde uitgelekte yoghurt, maak je als volgt. Voeg een snuf zout toe aan Griekse yoghurt, roer goed en schep in een schone theedoek. Hang de doek op, bijvoorbeeld aan de keukenkraan boven de wasbak. Laat een nachtje hangen (hier komt de naam ‘hangop’ vandaan!), zodat al het water eruit kan lopen. De volgende dag heb je de allerlekkerste, romige labneh.

Verwarm de olie in een koekenpan met dikke bodem. Bak de steranijs en uien 10 minuten op middelhoog vuur. Blijf roeren, zodat de uien niet aanbakken. Het eindresultaat moet donkerbruin en kleverig zijn. Voeg de knoflook en koriander toe en bak een minuut mee voor je de spinazie toevoegt.

Zet het vuur hoog en bak omscheppend tot de spinazie slinkt en het water verdampt. Giet de linzen erbij, breng op smaak met een kneep citroensap en zout en warm de linzen nog even mee terwijl je de pan af en toe omschudt. Smelt in een andere pan de boter met de kaneel en pul biber totdat de boter gaat schuimen. Voeg de pijnboompitten toe en bak ze goudbruin en geurig.

Gebruik de achterkant van een lepel om de labneh over een plat bord te verdelen. Maak mooie golven met de labneh en verdeel het linzen-spinaziemengsel erover. Bestrooi met de pijnboompitten en giet de geurige boter over de labneh. Eet met warm, geroosterd pitabrood erbij.

Lees ook
Culinair hoogstandje: asperges met shiitake & kruiden

Het hele jaar door

Salades vervelen nooit! En die van de in Londen geboren foodstylist en receptontwikkelaar Ajda Mehmet al helemaal niet.

Crispy-zaatar-sweetpotatoes-with-marinated-feta-and-smoked-almonds

Salad days van Adja Mehmet, € 20,95 Uitgeverij Good Cook

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.