Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Eten > Kunnen we dankzij de klimaatverandering straks geen wijn meer drinken?

Kunnen we dankzij de klimaatverandering straks geen wijn meer drinken?

Kunnen we dankzij de klimaatverandering straks geen wijn meer drinken?

Dat de klimaatverandering er is, dat weten we inmiddels. Overstromingen, hittegolven, rare beestjes, noem maar op. Maar deze is nieuw: het opwarmen van de aarde, kan namelijk ook invloed hebben op de productie van wijn. 

Wijnen, wijnen

We zijn dol op een glaasje (of flesje). En als je nog een goede reden nodig had om je te verdiepen in klimaatverandering, dan is dit het wel. Wijn wordt gemaakt van druiven (duh) en die moeten groeien in een klimaat dat daar goed voor is (dubbel duh). Je kunt zeggen dat winters mild moeten zijn en zomers heet, maar dat er af en toe ook wat regen moet vallen.

Klimaatverandering invloed op wijn

Om die perfecte omstandigheden te behouden, moet het klimaat dus hetzelfde blijven. En dat gebeurt nu niet. Wijnboeren zien dat de klimaatopwarming invloed heeft op hun wijnoogst. Experts voorspellen doemscenario’s. Tekorten (!), stijgen van prijzen (!) en het veranderen van het karakter van wijn, zo stelt The Washington Post. 

Feiten en cijfers

En dat willen we niet. Als het klimaat met twee graden opwarmt, zal 56 procent van het wijngebied verdwijnen, zo onderzochten knappe koppen. Gaat het nog vier graden omhoog? Dan verdwijnt 85 procent. Natuurlijk worden er oplossingen gevonden: andere plekken om druiven te kweken, bijvoorbeeld, of druifsoorten verplaatsen naar andere gebieden. Maar dat betekent wel dat we andere wijnen krijgen dan we gewend zijn en dat we er meer voor moeten betalen. Kortom: zocht je nog een reden om bij te dragen aan een klimaatneutraler leven? Dan heb je die nu in de pocket.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Washington Post | Beeld: Getty Images