Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Eten > Is meergranenbrood gezonder dan volkorenbrood?

Is meergranenbrood gezonder dan volkorenbrood?

Is meergranenbrood gezonder dan volkorenbrood?

Brood wordt dagelijks door veel Nederlanders gegeten als ontbijt of lunch, belegd met zoet of hartig beleg, als wentelteefjes of toch als tosti. Dat bruin brood gezonder is dan wit brood weten we, maar zit er ook verschil in meergranenbrood en volkorenbrood?

Brood wordt gemaakt van meel, water, zout en een rijstmiddel. Hoe gezond het brood is, is afhankelijk van welk meel je gebruikt.

Veel vezels

Volkorenbrood wordt gemaakt van volkorenmeel. Dit brood is lichtbruin en vezelrijk. Volkorenproducten verlaagt het risico op hartziekten en diabetes type 2. Stoelgang problemen? Dan is het slim om volkorenbrood te eten, de vezels die in het brood zitten zorgen voor een betere stoelgang. Naast een betere stoelgang zorgt het brood ook voor een verzadigd gevoel, waardoor je niet snel te veel eet. Kortom volkorenbrood is erg gezond door de vele vezels die erin zitten.

Aan de kleur is echter vaak niet te zien of een brood volkoren is. Dit komt doordat witbrood regelmatig door geroosterd moutmeel of gekarameliseerde suiker donker wordt gemaakt. Het witte brood lijkt dan op volkoren brood maar smaakt zoeter. Verstandig is het daarom om altijd te kijken naar het etiket. Het is wettelijk vast gesteld dat volkoren brood alleen zo verkocht en genoemd mag worden, als het van 100% volkorenmeel is gemaakt

Drie soorten graan

Meergranenbrood bestaat, zoals de naam al zegt uit meerdere soorten granen. De meeste hoeveelheid van een soort graan staat altijd vooraan de ingrediëntenlijst. In dit brood kan zowel volkorenmeel als bloem gebruikt worden, soms zelfs een mix van beiden. Waarbij volkorenbrood wettelijk is vastgesteld dat het brood alleen verkocht zo mag worden als het gemaakt is van 100% volkorenmeel. Is dat bij meergranenbrood anders, bij dit brood kan ook bloem, wat gebruikt wordt als basis voor witbrood, gebruikt worden. Het brood zit dan wel vol met allerlei granen, pitten en zaden, maar bevat an alsnog minder voedingstoffen dan een volkorenbrood.

Maar is het zo dat volkorenmeel de basis is van meergranen brood dan bevat het net zoveel voedingsstoffen als volkorenbrood. Het voedingsstoffen en vezels gehalte kan zelfs nog hoger liggen dan een normaal volkorenbrood wanneer er gebroken graankorrels, pitten of zaden in het brood zitten.

Speltbrood

Spelbrood kun je krijgen in drie verschillende varianten: wit, bruin en volkoren. Bij dit brood is het hoofdingrediënt altijd speltmeel. Volkoren is ook bij dit brood de gezondste keuze. Het maakt het dan niet uit of het volkoren speltbrood of volkoren tarwebrood is.

Lees ook
Dít is het ongezondste zoete broodbeleg dat je kunt kiezen

De gezondere keuze

Conclusie: voor een gezonde keuze kun je het beste kiezen voor een volkorenbrood. Of je kiest tussen volkoren tarwebrood, volkoren spelbrood, meerganen of rogge maakt dan niet uit. Toch is het altijd verstandig altijd op de ingrediëntenlijst te kijken.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle| Beeld: Getty Images