Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Eten > Minder vlees eten? Dit zijn de feiten en fabels over vegetarisch vlees

Minder vlees eten? Dit zijn de feiten en fabels over vegetarisch vlees

Minder vlees eten? Dit zijn de feiten en fabels over vegetarisch vlees

Ruim de helft van de Nederlanders eet minstens drie dagen per week geen vlees van dieren. Vegetarische of veganistische alternatieven blijven zich aandienen. Net zo lekker en ook nog eens goed voor het milieu. Feit! Maar er doen ook veel fabels de ronde…

 Van vegan burgers tot vegetarische spekjes: in de supermarktkoelingen vind je meer en meer plantaardige alternatieven voor vlees. We eten er in Nederland meer van dan welke andere Europeaan dan ook. Toch bestaan er nog veel misverstanden over vegetarisch vlees. Weet jij feit van fabel te onderscheiden?

Vleesvervangers verlagen je ecologische voetafdruk

Feit. De Vegetarische Slager heeft uitgerekend dat je bij een maaltijd voor vier personen al snel 5,6 kilo CO2 bespaart wanneer je een hamburger van dierlijk vlees vervangt door hun Bofkipburger. Dat komt neer op 82 % minder uitstoot. De CO2 die je bespaart wanneer je een burger op tafel zet met ‘het nieuwe vleesch’, zoals de slager het noemt, staat gelijk aan een uur douchen, 25 kilometer autorijden of vijf keer de was drogen in de droger.

Vegetarisch vlees is goed voor het milieu, maar niet voor je gezondheid

Fabel. Natuurlijk zijn – net als bij dierlijke producten – niet alle vleesvervangers even gezond. Sommige producten bevatten veel verzadigde vetten, zout en suiker. Maar er zijn ook veel vleesvervangers waar je met een gerust hart van kunt smullen. De Vegetarische Slager streeft met een nieuwe generatie ‘vleeschproducten’ naar een lekker alternatief voor vlees, dat ook de voedingswaarde van dierlijk vlees evenaart.

Het nieuwe vleesch doet niet onder voor dierlijk vlees

Feit. Uit onderzoek van de Vegetariërsbond blijkt dat veel mensen stoppen met vlees eten omdat ze een steentje willen bijdragen aan een beter milieu en het dierenwelzijn. Ze vinden vlees wel lekker. De Vegetarische Slager maakt daarom vegetarische en vegan producten die qua smaak en structuur identiek zijn aan dierlijk vlees. Speciaal voor vleesliefhebbers die met ‘het nieuwe vleesch’ wel de smaakbeleving van vlees willen blijven ervaren. Zo kunnen ook zij makkelijk de overstap maken.

Lees ook
Culinair hoogstandje: asperges met shiitake & kruiden

Koken met vegetarische vleesproducten is saai

Fabel. Vleesvervangers zijn er in steeds meer soorten. Als broodbeleg, snacks en barbecueklassiekers bijvoorbeeld. Barbecuekoning Jord Althuizen is erg te spreken over barbecueën met het nieuwe vleesch. Hij heeft 16 heerlijke vegetarische en vegan barbecuerecepten bedacht om te laten zien dat je niet alleen kunt barbecueën met dierlijk vlees.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Getty Images