Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Eten > Culinaire hoogstand: zo maak je zelf kersengalette

Culinaire hoogstand: zo maak je zelf kersengalette

Culinaire hoogstand: zo maak je zelf kersengalette

Even wachten… nog even wachten… Bakken met een zelfgemaakte desemstarter in plaats van gist duurt even, maar dan heb je ook wat.  Broodjes, snacks of deze overheerlijke kersengalette!

Deze gevulde Franse vruchtentaart mag best wat rommelig zijn. Lekker authentiek, zoals de Fransen zouden zeggen.

Recept: kersengalette

(voor een taart van 30 cm Ø)

Benodigdheden

  • 10 g actieve, luchtige starter met veel luchtbellen (desem)
  • 30 g tarwemeel
  • 30 ml water
  • Voor het zandtaartdeeg
  • 300 g tarwemeel
  • 50 g volkorentarwemeel
  • 200 g koude boter
  • 1 ei
  • 7 g zout
  • 100 g bruine suiker
  • Voor de vulling
  • 500 g goed uitgelekte zure kersen (uit een pot)
  • 2 el luchtige desem
  • Om te bestrooien grofkorrelige bruine suiker

Bereiding

Meng alle ingrediënten voor de desem in een kom, dek deze af en laat hem bij kamertemperatuur staan tot de desem in volume is verdubbeld. Meng voor het zandtaartdeeg beide soorten meel in een kom door elkaar. Snijd de boter in blokjes en verkruimel deze samen met het meel. Houd 2 el desem apart voor de vulling. Klop de rest van de desem, het ei, zout en de suiker schuimig en voeg dit langzaam toe aan het boter- en meelmengsel. Kneed het met snelle bewegingen kort tot een deeg.

Dek de kom losjes af met vershoudfolie (of een douchemuts, dat werkt ook) en laat het deeg 24 uur bij kamertemperatuur rusten. Rol het deeg vervolgens tussen twee vellen bakpapier uit tot een ronde schijf met 33 cm Ø. Neem het bovenste vel eraf en leg het deeg op een bakplaat. Als het deeg te zacht lijkt om uit te rollen, kun je het 10 minuten in de koelkast zetten.

Meng voor de vulling de zure kersen met de achtergehouden desem. Verdeel over het deeg en laat ca. 3 cm aan de randen vrij. Vouw de deegrand over de kersen. Zet de galette nog 30 minuten in de koelkast (zo wordt de boter in het deeg stevig en het baksel krokanter) en verwarm de oven voor op 190°C. Bestrooi de rand van het deeg met bruine suiker en bak de galette in 45-50 minuten goudbruin. Serveer warm met een bolletje vanille-ijs.

Tip

Je kunt ook appels, pruimen of ander fruit met meer vocht gebruiken, zoals frambozen. Voeg in dat geval meer desem toe aan de fruitvulling.

Lees ook
Recept om op te slaan: zó maak je zelf desem

Desem wil je!

In Bakken met desem verklapt de Sloveense Anita Šumer de geheimen van het lekkere zelfgebakken brood van onze oma’s. En van hun zoete en zoute lekkernijen.

Culinaire-hoogstand-Kersengalette-1

€ 29,99 lannoo.be

Ga jij de kersengalette uitproberen?

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.