Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Eten > Met een overheerlijke Chinese hotpot wordt je eetkamer een hotspot

Met een overheerlijke Chinese hotpot wordt je eetkamer een hotspot

Met een overheerlijke Chinese hotpot wordt je eetkamer een hotspot

Met een Chinese hotpot wordt je eetkamer een hotspot. Rijg vis, vlees en/of groente aan je spiesje, even laten borrelen en proeven maar. Gezelligheid gegarandeerd. 

Doenjang-hotpot met pompoen

Voor 4 personen

Voor de fivespice ribeye 400 g ribeye

  • 1 el fivespicepoeder
  • 1 el donkere sojasaus
  • 1 ei
  • 1 el maïzena

Voor de hotpotbasis

  • 5 g gedroogde ansjovis
  • 3 el doenjang of miso
  • 2 tenen knoflook, in dunne plakjes

Overige ingrediënten

  • 4 aardappels, in plakjes van 1 cm
  • ½ (hokkaido) pompoen, in schijven van 1 cm
  • 1 courgette, in plakjes • 1 ui, in halve ringen
  • 325 g stevige tofu, in blokjes van 2 cm
  • 2 el gochugaru
  • groen van 2 lente-uitjes, in dunne ringen

Leg de ribeye 30 minuten in de vriezer, zodat deze wat steviger wordt. Snijd dan in plakjes van 0,5 cm en doe in een kom. Voeg het fivespicepoeder, de donkere sojasaus, het ei en de maïzena toe. Meng goed door en laat afgedekt in de koelkast minstens een halfuur marineren. Leg het vlees daarna op een bord en zet in de koelkast tot je aan tafel gaat.

Begin dan met de hotpotbasis. Doe de ansjovis in je hotpot (of gietijzeren pan) en giet er 1,5 liter water bij. Zet op het vuur en laat aan de kook komen. Schuim met een theezeef of schuimspaan het schuim af. Kook 15 minuten en schep daarna de ansjovis eruit. Doe de doenjang of miso in een kommetje en meng met een paar lepels van de hete ansjovisbouillon glad. Giet dit in de pan en voeg de knoflook toe. Zet de hotpot op een brander in het midden van de tafel en breng zachtjes aan de kook.

Voeg de aardappel en pompoen toe en laat deze in zo’n 8 minuten bijna gaar worden in de soep. Schik daarna de courgette, ui en tofu in de soep. Kook de courgette in zo’n 5 minuten gaar in de bouillon. Gaar dan de ribeye in ongeveer 1 minuut gaar. Bestrooi eventueel voor serveren met gochugaru en lente-ui.

Zalm-hotpot met gemberdipsaus

Voor 4 personen

Voor de hotpotbasis

  • 1 tot 1,5 kg zalm incl. kop, graten en afsnijdsels
  • 40 g gemberwortel, in plakjes
  • 2 rode chilipepers, in de lengte gehalveerd
  • 6 gedroogde shiitakes
  • 2 steranijs
  • 2 kardemompeulen
  • 20 g koriander, blaadjes geplukt, steeltjes fijngehakt
  • 1 tomaat, in blokjes
  • 2 el hoisinsaus
  • 1 kleine ananas, in schijven of blokjes
  • 80 tot 100 ml limoensap
  • 100 ml vissaus

Voor de gemberdipsaus

  •  30 g gemberwortel, geraspt
  • 90 ml limoensap
  • 2 el suiker
  • 2 el vissaus
  • 1 groene chilipeper, fijngesneden

Overige ingrediënten

  • 2 pakjes à 300 g zijden tofu
  • 300 g wilde spinazie
  • 300 g rijstnoedels
  • 2 maïskolven, in stukken
  • 300 g inktvisringen

Vraag de visboer of hij de zalm schoonmaakt, fileert en van de huid haalt, maar neem de kop, graten, huid en afsnijdsels ook mee. Doe dit, op de zalmfilet na, in een soeppan en vul aan met 2 liter water. Breng zachtjes aan de kook, zet het vuur laag en laat 1 uur trekken.

Schuim de bouillon af en toe met een schuimspaan af. Voeg dan alle andere ingrediënten voor de hotpot-basis toe. Proef en breng evt. op smaak met zout. Als je de bouillon te heftig vindt, leng hem dan aan met wat water. Meng voor de dipsaus de geraspte gember met het limoensap en de suiker door elkaar tot de suiker is opgelost. Roer daarna de vissaus en fijngesneden groene chilipeper erdoor. Snijd de zalmfilets in stukken van 3 cm en schik ze samen met de andere overige ingrediënten op schalen.

Zet de bouillon op een brander in het midden van de tafel. Breng de soep opnieuw zachtjes aan de kook en begin dan met hotpotten.

Hotpot met bief en sesamkip

Voor 4 tot 6 personen

Voor de bief

  • 400 g ossenhaas
  • 2 tl korianderpoeder
  • 2 tl komijnpoeder
  • 1 ei
  • 1 el maïzena

Voor de sesamkip

  • 300 g kipfilet
  • 1 eiwit
  • 1 el witte miso
  • 4 el zwart sesamzaad
  • 1 el maïzena
  • 4 el wit sesamzaad

Voor de hotpotbasis

  • 100 g parmaham, in dunne reepjes
  • 5 lente-uitjes, in stukken van 5 cm
  • 40 g gemberwortel, geschild en in flinterdunne plakjes van 6 tot 8 mm
  • 2 el gojibessen
  • 1 teen knoflook, gekneusd
  • 6 shiitakes, in stukken gescheurd

Overige ingrediënten

  • stevige tofu, in blokken van 3 cm
  • paksoi
  • maïskolf, in stukken van 3 cm
  • taugé
  • garnalen, schoongemaakt
  • dungesneden rundvlees
  • dungesneden kipfilet
  • dikgesneden aardappelschijfjes
  • dikgesneden zoete aardappel

Leg de ossenhaas en kipfilet 30 minuten in de vriezer, zodat ze wat steviger worden. Snijd de ossenhaas in plakjes van 0,5 cm, de kipfilet in plakjes van 1 cm en doe in aparte kommen. Voeg bij de ossenhaas de komijn, koriander, ½ tl zout, het ei en de maïzena toe. Meng goed door en laat afgedekt in de koelkast minstens een halfuur marineren.

Meng voor de sesamkip ½ tl zout, het eiwit, de miso en de maïzena met 2 el water glad. Voeg daarna de kipfilet toe en meng goed door. Laat minstens een halfuur afgedekt in de koelkast marineren. Bestrooi een bord met sesamzaad, doop de kipfilet er aan beide kanten in en leg op een bord. Doe voor de hotpotbasis alle ingrediënten in een pan, voeg 2 liter water toe, breng aan de kook en laat 30 min. trekken.

Breng op smaak met zout. Zet de pan in het midden van de tafel op een kookplaatje. Zet alle overige ingrediënten, de bief en sesamkip op tafel. Je kunt nu beginnen met hotpotten.

Helemaal hot

Kaas- en chocoladefondue kennen we, maar dankzij Hotpot van culinair-journalist Bas Robben leren we nu ook het Aziatische fonduen kennen, ook wel hotpotten genoemd. Ontdek de basis van een goede hotpot door het maken van een fijne bouillon en laat je verrassen door de oneindige mogelijkheden.

€ 22,50 Good Cook

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief

Productie Michelle Wolfkamp | Tekst Bas Robben | Foto’s Saskia van Osnabrugge | Beeld: GettyImages