Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Zelf je corona-test doen: dit is alles wat je moet weten over de zelftests

Zelf je corona-test doen: dit is alles wat je moet weten over de zelftests

Zelf je corona-test doen: dit is alles wat je moet weten over de zelftests

Het coronavirus verspreidt zich – helaas – nog steeds in een rap tempo en ook steeds meer mensen laten zich testen. Op dit moment doen we dat bij teststraten bij de GGD, maar binnenkort kunnen we zélf ook een test doen. Dit is alles wat je over de zelftests moet weten. 

Zelftests corona

Het ministerie van Volksgezondheid heeft toestemming gegeven aan twee bedrijven om al bestaande sneltests uit te geven als zelftests. Nu kunnen die tests bij de GGD worden al best spannend zijn, dus hoe zit dat dan als je zélf een corona-test moet doen? En wat kun je met de uitslag?

Waarvoor zijn de zelftests?

De zelftests zijn voor meer veiligheid wanneer je in contact komt met mensen. Tests bij de GGD blijven dus standaard. Zelftests kunnen er dus ook voor zorgen dat je überhaupt weer in contact kunt komen met mensen. Vooral bij contactberoepen en in het onderwijs zullen deze tests veel gebruikt gaan worden. Als de zelftests beschikbaar zijn voor docenten en studenten, is het (hopelijk) vanaf eind april weer mogelijk om meer fysiek les te geven en te krijgen.

Feesten met een zelftest

Jammer, maar helaas voor de mensen die nu denken dat ze weer kunnen gaan feesten bij een negatieve uitslag van de zelftest. De maatregelen blijven namelijk gewoon voor iedereen staan. Een feestje met tien man zit er dus voorlopig nog even niet in. Ook mag je de zelftest niet gebruiken om ergens toegang toe te krijgen. En, heb je klachten dan moet je je dus gewoon bij de GGD laten testen. De zelftest moet meer gezien worden als een extraatje, zodat je zéker weet dat je niet besmet bent.

Zo gaat zo’n test te werk

De zelftest lijkt heel erg op de test bij de GGD, alleen net wat makkelijker en iets minder vervelend. De bedoeling is dat je een staafje – net als bij de normale test – in je neus doet, maar dat hoeft niet zo diep als bij de GGD. Daarna doe je het staafje in een buisje met vloeistof. Druppeltjes van die vloeistof gaan op een testcassette die uiteindelijk, na ongeveer een kwartier, de uitslag laat zien.

Betrouwbaarheid

Je had het misschien al wel verwacht, maar de zelftest zijn ietwat minder betrouwbaar en secuur dan de normale tests bij de GGD. Vooral als je geen klachten hebt en er misschien wel heel weinig virusdeeltjes in je neus zitten, is het moeilijk voor de test om af te lezen of je het coronavirus hebt of niet. Bij een experiment bij de GGD in Tilburg deden ruim drieduizend mensen de normale test én de zelftest. Daarvan kwam tachtig procent van de uitslagen overeen en valse uitslagen waren er bijna niet. Toch redelijk betrouwbaar, dus.

Positief getest

Wat gebeurt er dan als je positief getest bent? Heel simpel eigenlijk. Je moet direct in quarantaine gaan én je moet een afspraak maken voor een tweede test bij de GGD. Waarom? Zo blijft er zicht op de besmettingen en wordt de uitslag dubbel bevestigd – omdat de tests dus niet honderd procent betrouwbaar zijn. Verder gelden dezelfde regels als bij een normale positieve test.

Lees ook
Derde coronagolf in zicht: einde aan beloofde vakanties en evenementen?

Kosten van de zelftests

Omdat de overheid graag wil dat mensen zelftests gaan doen zijn de kosten van een zelftest relatief laag. Bij de drogist, supermarkt of apotheek zal je er hooguit een euro of tien aan kwijt zijn. Om gebruik in de onderwijssector de stimuleren, koopt de overheid zelftests in om die daarvoor beschikbaar te stellen. Ben je student of docent, dan betaal je uiteindelijk dus niets voor een test. In andere sectoren bij contactberoepen zal je een zelftest waarschijnlijk ook via je werkgever kunnen krijgen, waardoor je ook dan niets hoeft te betalen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief. 

Bron: RTL Nieuws | Getty