Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Vanaf morgen: risiconiveaus op verschillende plaatsen coronakaart naar ‘zeer ernstig’

Vanaf morgen: risiconiveaus op verschillende plaatsen coronakaart naar ‘zeer ernstig’

Vanaf morgen: risiconiveaus op verschillende plaatsen coronakaart naar ‘zeer ernstig’

We willen het niet, maar het is toch echt zo: het aantal coronabesmettingen stijgt hard. Afgelopen vrijdag kondigde het kabinet al iets zwaardere maatregelen aan en nu gaat vanaf morgen de nieuwe coronakaart in, waarop verschillende regio’s op ‘zeer ernstig’ uitkomen. Dat is het hoogste alarmniveau. 

Meer coronabesmettingen

Dachten we er eindelijk vanaf te zijn, lijken we weer van voor af aan te beginnen. Zwaardere maatregelen en meer beperkingen wegens het stijgende aantal coronabesmettingen.

Aantal niveaus op coronakaart

Op de landelijke coronakaart zijn vier verschillende niveaus: waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Die niveaus worden bepaald aan de hand van het aantal positieve tests, ziekenhuisopnames en het aantal inwoners. Tot eind mei waren alle regio’s zeer ernstig. Sindsdien stonden er tien op het laagste niveau en vijftien op zorgelijk.

De Jonge over regio’s

De Jonge schreef afgelopen weekend een brief aan de kamer waarin hij aangaf dat er al twee regio’s ‘zeer ernstig’ zijn. De namen noemde hij niet, maar het ging waarschjinlijk om Amsterdam-Amstelland en Groningen. Dat is het afgelopen weekend alleen maar erger geworden: 4400 Amsterdammers zijn positief getest de afgelopen zeven dagen.

Nog meer zeer ernstige regio’s

Maar inmiddels zijn dat niet meer de enige twee regio’s. Ook Utrecht is naar ‘zeer ernstig’ gegaan met 1541 positieve tests in 24 uur: een record. Kennemerland, Hollands Midden, Rotterdam-Rijnmond, Gooi en Vechtstreek en Haaglanden zijn nu nog op het randje, maar de verwachting is dat daar de situatie over een of twee dagen ook ‘zeer ernstig’ wordt.

Lees ook: 
Moeten we vrezen voor weer strengere maatregelen? Aantal coronagevallen stijgt met 75 (!) procent

Europese risicokaart

Op de Europese kaart is ons kikkerlandje nu veelal oranje met her en der wat groene plukjes, maar er is een dikke kans dat dit de komende dagen wordt aangepast. De verwachting is dat vanaf aankomende donderdag Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Groningen rood kleuren. Andere landen kunnen daarmee hun inwoners afraden hierheen te komen en strenge eisen stellen aan vakantievierende Nederlanders.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Getty Images