Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Uitgelekte plannen: ‘Nederlandse terrassen vanaf 1 juni weer open’

Uitgelekte plannen: ‘Nederlandse terrassen vanaf 1 juni weer open’

Uitgelekte plannen: ‘Nederlandse terrassen vanaf 1 juni weer open’

Het kabinet zal naar verwachting woensdag besluiten om geleidelijk de lockdown terug te draaien, melden ingewijden aan het ANP. Verwacht wordt onder meer dat buitenterrassen van horeca – net op tijd voor de zomer – op 1 juni weer open kunnen. Kapperszaken mogen mogelijk volgende week hun deuren weer openen.

Alleen buitenterrassen op 1 juni weer open

Waar veel mensen een gat in de lucht zullen springen als blijkt dat we komende zomer inderdaad weer heerlijk op het terras kunnen vertoeven, is niet iedereen blij met de plannen van het kabinet. Horeca-ondernemer Laurens Meyer, die vorige week dreigde zijn ruim vijftig kroegen te heropenen als de overheid de sector geen perspectief biedt, noemt het “onbegrijpelijke en halfbakken” maatregel.

Waarom loopt Nederland achteraan?

“Dit is alleen een oplossing voor zaken met een groot terras of aan zee”, zegt Meyer. “In Duitsland en Spanje mogen cafés eerst gedeeltelijk open en daarna helemaal. Met zoiets kun je aan de slag.” Behalve die twee landen noemt Meyer nog een reeks Europese landen op waar de horeca meer mag dan hier. “Ik snap niet zo goed waarom wij er zoveel slechter voor zouden staan dat we daar achteraan moeten lopen.” Ook praktisch gezien heeft Meyer nog een aanmerking. “Volgens mij is 1 juni tweede pinksterdag. Zo’n maatregel moet je eigenlijk voor Pinksteren in laten gaan.”

Verplicht een mondkapje op

Verder zou gesproken worden over een mogelijke verplichting voor reizigers om mondkapjes te dragen in het openbaar vervoer. Omdat het niet zeker is of iedereen de gewenste 1,5 meter afstand kan behouden, moet zo het risico van besmetting met het coronavirus ingeperkt worden. In sommige andere landen, zoals in België, is dat sinds begin deze week ook verplicht. Op zes treinstations zijn al borden en pictogrammen aangebracht met aanwijzingen voor reizigers om voldoende afstand te houden, zeker zodra het weer drukker wordt.

OV alleen als het niet anders kan

Treinen, bussen en metro’s blijven vooralsnog wel bestemd voor noodzakelijke ritten, zoals voor mensen met een vitaal beroep. Vanaf juni komen daar onder andere scholieren uit het voortgezet onderwijs bij als zij weer naar school mogen.

Voorwaarden voor herstart

Het is nog niet duidelijk welke voorwaarden worden gekoppeld aan de herstart van contactberoepen zoals kappers. Het Outbreak Management Team (OMT) van deskundigen vergaderde maandag over zijn adviezen aan het kabinet. Woensdag neemt het ministeriële crisisberaad besluiten over de verdere versoepeling van de coronamaatregelen. Het kabinet kijkt dan ook nog naar de precieze data waarop de aangepaste maatregelen ingaan.

‘Blijf thuis-advies verandert’

Het motto van het kabinet om thuis te blijven, verandert ook in de nieuwe fase. Straks wordt mensen op het hart gedrukt afstand te houden, dan wel drukke plekken te vermijden.

Lees ook
De binnenblijfpolitie nagelt iedereen die niet 24/7 thuiszit aan de schandpaal: ‘Lekker NSB, lekker Gestapo’

Versoepeling van maatregelen

De meeste coronamaatregelen liepen door tot 20 mei en 1 juni. Het verbod op evenementen was al verlengd tot 1 september. De basisscholen en kinderopvang openen hun deuren op 11 mei. Kinderen mogen al sinds eind april weer samen buiten sporten.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock