Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Eindelijk iets om naar uit te kijken: dít is wanneer de opvang en scholen weer open kunnen

Eindelijk iets om naar uit te kijken: dít is wanneer de opvang en scholen weer open kunnen

Eindelijk iets om naar uit te kijken: dít is wanneer de opvang en scholen weer open kunnen

We leven momenteel in een totaal andere wereld dan we gewend zijn, met allerlei ingrijpende regels en maatregelen om het coronavirus in te dammen. Vanavond wordt bekend of en in hoeverre Nederland de teugels iets laat vieren. Mogen de scholen en de horeca weer open, en tot wanneer zijn grote evenementen uit den boze? Nederland snakt naar verlichting, en het nieuwe advies van het Outbreak Management Team (OMT), waar het kabinet zich grotendeels op baseert, geeft goede hoop.

Kinderopvang weer open

De kinderopvang en buitenschoolse opvang kunnen na de meivakantie weer open. De experts die het kabinet adviseren denken dat het risico voor de volksgezondheid daarvan “beheersbaar” is. Voor basisscholen adviseert het OMT voorbereidingen te treffen voor “halve bezetting per dag totdat er meer gegevens beschikbaar komen uit Scandinavische landen waar de scholen inmiddels geopend zijn of opengaan”. Dat valt te lezen in het advies van het OMT.

Voortgezet onderwijs

Het voortgezet onderwijs blijft als het aan het OMT ligt voorlopig nog dicht, maar kan wel beginnen met plannen te maken voor fysiek onderwijs. Dat zou dan pas beginnen een maand na de heropening van de opvang en basisscholen, mits er tot die tijd “geen uitbraken op scholen hebben voorgedaan”. De 1,5 meterafstandmaatregel moet wel gewaarborgd zijn bij een eventuele heropening van middelbare scholen, adviseert het OMT.

Langzaam in beweging

Het OMT denkt dat kinderen ook weer langzaam kunnen gaan sporten. Teamsporttrainingen voor kinderen onder de 12 jaar in de buitenlucht zou zelfs kunnen zonder 1,5 meter afstand te bewaren. Jongeren tussen 12 en 18 kunnen ook weer trainen, maar moeten wel de 1,5 meter afstand in acht nemen, luidt het advies.

Verpleeghuizen en contactberoepen

Voor het opheffen van het verbod op bezoek in verpleeghuizen is het nog te vroeg, denkt het OMT. Het risico voor de volksgezondheid van contactberoepen waarin normaal al persoonlijke beschermingsmiddelen worden gebruikt, zoals tandartsen en mondhygiënisten, achten de experts “beheersbaar”. Over de andere contactberoepen is nog te veel onduidelijk. Het OMT spreekt daar volgende week weer over.

Lees ook
Meerdere Europese landen versoepelen coronamaatregelen, wat gaat Nederland dinsdag doen?

Het moment van de waarheid

Het kabinet vergadert later dinsdag over het advies. Naar aanleiding van dat overleg geeft premier Mark Rutte om 19.00 uur opnieuw een persconferentie, samen met minister Hugo de Jonge.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock