Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Aantal besmettingen wéér boven de 10.000: kan Nederland de gevreesde volledige lockdown nog ontlopen?

Aantal besmettingen wéér boven de 10.000: kan Nederland de gevreesde volledige lockdown nog ontlopen?

Corona
Aantal besmettingen wéér boven de 10.000: kan Nederland de gevreesde volledige lockdown nog ontlopen?

Het kabinet maakt deze week een tussenbalans op van de resultaten van de gedeeltelijke lockdown, die dinsdag precies twee weken geleden werd aangekondigd. Helaas zijn de vooruitzichten allesbehalve opbeurend en pleiten steeds meer experts ervoor om – hoe vernietigend ook – het land tijdelijk volledig op slot te gooien met een keiharde lockdown. Valt die nog te ontlopen, of is het te laat en zullen we eraan moeten geloven?

Storing bij GGD’en

Op zondag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 10.208 positieve tests gemeld. Het waren er aanvankelijk 10.211 maar dat is bijgesteld. Het dagcijfer van zondag geeft mogelijk een vertekend beeld, omdat zaterdag een gedeelte van de cijfers ontbrak door ict-problemen bij de GGD’en. Die data zijn alsnog toegevoegd aan de rapportage van zondag. Onbekend is hoeveel van de zondag gerapporteerde besmettingen eigenlijk bij de dagcijfers van zaterdag horen.

Cijfers weinig hoopgevend

Hoe het ook zij: tussen zondagochtend en maandagochtend steeg het aantal nieuwe besmettingen opnieuw 10.353 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Géén goed nieuws, dus. Rotterdam-Rijnmond liet de sterkste toename zien afgelopen etmaal van 1239 nieuwe positieve tests. Midden- en West-Brabant volgde met 949 nieuwe gevallen. De provincie Utrecht telde 851 positieve tests, Haaglanden 797 en Brabant-Zuidoost 712.

Sterfgevallen

Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 26. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen zaterdagochtend en zondagochtend waren 27 sterfgevallen gemeld.

Nederland passeert grens van 300.000 besmettingen

Sinds het begin van de uitbraak zijn ruim 301.000 mensen in Nederland positief getest. In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 65.000 nieuwe besmettingen gemeld. Dat zijn niet de cijfers waar het kabinet op hoopte met maatregelen die er tijdens de afgelopen twee persconferenties werden aangekondigd. Toch wil de politiek de besmettingscijfers van de komende paar dagen nog afwachten voor er een definitief besluit genomen moet worden over mogelijk nieuwe, nog strengere maatregelen tegen het coronavirus.

Alle scenario’s liggen op tafel

Premier Mark Rutte en de meest betrokken bewindslieden spraken zondag weer op het Catshuis met deskundigen onder wie Jaap van Dissel van het RIVM. Ze spraken informeel ruim twee uur met elkaar in de residentie van de minister-president. Sindsdien de aankondiging van de nieuwe, gedeeltelijke lockdown is het aantal besmettingen in rap tempo gestegen. Als het besmettingscijfer niet daalt, zullen aanvullende stappen nodig zijn. Daarvoor liggen alle scenario’s op tafel, zei Rutte vrijdag nog. Bij een eventuele verscherping van de huidige lockdown zal wel geprobeerd worden de kinderopvang en scholen zo lang mogelijk open te houden.

Effecten pas in de loop van de week te zien

Maar mogelijke effecten van de gedeeltelijke lockdown zijn volgens het kabinet pas in de loop van deze week te zien. De premier wees er vrijdag ook nog op dat de eerste volle dag dat de nieuwe maatregelen van kracht waren twee dagen na de aankondiging was.

Lees ook
Flair’s Vijf: 5x originele én coronaproof activiteiten om te doen op een druilerige herfstdag

Nieuwe persconferentie

Het is nog steeds niet zeker of er dinsdagavond weer een persconferentie van Rutte en coronaminister Hugo de Jonge komt. De pers wordt vrijwel zeker op die dag wel bijgepraat door het kabinet over de laatste ontwikkelingen. Het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over de aanpak van het coronavirus, komt maandag weer bijeen. De Tweede Kamer debatteert woensdag met Rutte en De Jonge over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee