Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Hier en daar gaat het al fout: schieten we weer terug in ons bizarre hamstergedrag van afgelopen voorjaar?

Hier en daar gaat het al fout: schieten we weer terug in ons bizarre hamstergedrag van afgelopen voorjaar?

Corona
Hier en daar gaat het al fout: schieten we weer terug in ons bizarre hamstergedrag van afgelopen voorjaar?

Driftige shoppers, meters lege schappen, geen fatsoenlijk stuk groente, pak pasta of wc-papier meer verkrijgbaar… De beelden staan – mede dankzij de prachtige imitatie van gebarentolk Irma Sluis – in ons geheugen gegrift. Overigens ook een beeld dat we nooit meer hopen te zien, toch? Helaas lijken – met het nog steeds enorm stijgende aantal besmettingen – de stoppen bij sommige mensen alweer door te slaan.

Pleepapier voor vier

In Duitsland zijn mensen weer begonnen met het hamsteren van toiletpapier, zeep en desinfectiemiddelen, meldt het Statistisches Bundesamt, het Duitse statistiekbureau, donderdag. De verkoop van toiletpapier lag afgelopen week 89,9 procent boven de niveaus van voor de coronacrisis. Desinfecterende middelen werden 72,5 procent meer verkocht en zeep werd 62,3 procent meer verkocht. “Consumenten beginnen weer te hamsteren”, zei het statistiekbureau op Twitter.

Lockdown op de loer

Volgens een woordvoerder van Albert Heijn is er in Nederland op dit moment geen hamstergedrag te zien, maar gezien het feit dat er nog geen verbeteringen in de cijfers zichtbaar worden, bestaat de kans dat het fenomeen ook hier weer opduikt. Zeker omdat er met de dag meer vrees ontstaat voor een volledige lockdown, waarbij de straat op gaan enkel mag met een bijzonder goede reden.

Tweede golf

Duitsland kampt, net zoals Nederland, op dit moment met een tweede golf. Tot noch toe had Duitsland meer succes met het indammen van het coronavirus dan andere Europese landen, maar de afgelopen week zag het een toename in het aantal besmettingen. Donderdag werd zelfs gemeld dat er in een dag tijd ruim elfduizend besmettingen bij zijn gekomen. Van steeds meer besmettingen kan geen bron worden vastgesteld.

Wéér een record

Donderdagmiddag blijken de Nederlandse cijfers opnieuw slecht: voor het eerst komt het aantal besmettingen boven de 9000 in 24 uur tijd uit. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 9283 positieve tests geregistreerd, en dat is opnieuw een dagrecord. Woensdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 8757 besmettingen. Het waren er aanvankelijk 8764, maar dat aantal is bijgesteld. Ter vergelijking: We zitten nagenoeg aan hetzelfde aantal besmettingen als Duitsland, maar dat land heeft bijna vijf keer meer inwoners dan Nederland. Not good.

Waarom veel mensen nú de ernst onderschatten

Tijdens een persconferentie heeft Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, opnieuw benadrukt waarom we ons écht zorgen moeten maken. “De eerst golf was een vloedgolf, het was een heel hoog golffront, maar daarna zakte het weg. Dit is meer een tsunami, het golffront is niet zo hoog, maar de waterdruk die erachteraan komt gaat maar door en gaat maar door.” Kuipers verwacht dat de stijging nog tot in ieder geval eind oktober blijft aanhouden. “Afhankelijk van de impact van de maatregelen kun je dan zeggen wat daarna gaat gebeuren.”

Lees ook
Geen enkel gebied in NL meer met laagste risiconiveau: in nóg acht regio’s is coronasituatie ‘zeer ernstig’

Wordt ergste scenario werkelijkheid?

Premier Mark Rutte liet eerder weten een volledige lockdown het liefst te willen voorkomen, maar daar wel toe zou kunnen besluiten als de huidige maatregelen te weinig effect laten zien. En confronterend maar waar, dat lijkt toch echt het geval te zijn… Komt Rutte aanstaande dinsdag met het slechtst denkbare nieuws tijdens de volgende persconferentie?

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl, ANP | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee