Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Ook nieuwe ronde versoepelingen vervroegd: er kan weer meer in de horeca én thuis

Ook nieuwe ronde versoepelingen vervroegd: er kan weer meer in de horeca én thuis

Ook nieuwe ronde versoepelingen vervroegd: er kan weer meer in de horeca én thuis

Mede dankzij de snel vlottende vaccinatiecampagne nemen het aantal coronabesmettingen en de druk op de ziekenhuizen sneller af dan verwacht. De volgende ronde versoepelingen die op 21 juli zouden ingaan en eerder al werden vervroegd naar 30 juni, gaan naar verluidt nu nóg eerder in. Het kabinet wil de eerstvolgende versoepelingen van de coronamaatregelen nog eens vier dagen vroeger doorvoeren, op zaterdag 26 juni.

Langer open, meer gasten

Dat bevestigen Haagse bronnen na een bericht van de NOS. Horecagelegenheden mogen dan bijvoorbeeld langer openblijven en meer gasten ontvangen. Het aantal gasten zou van vijftig naar honderd gaan. Datzelfde zou gelden voor bioscopen en theaters. Deze mogen nu maximaal vijftig mensen per zaal ontvangen, tot grote ergernis van de cultuursector.

Meer visite

Eigenlijk gelden vanaf 26 juni alleen nog beperkingen van het aantal bezoekers thuis en in openbare gelegenheden. Thuis wordt het maximaal aantal bezoekers vanaf die datum acht personen. Ook komen er meer mogelijkheden om te sporten en voor evenementen. Wel blijven de basisregels, zoals afstand houden en handen wassen.

Mondkapjesplicht bijna voorbij?

Ook de mondkapjes worden nog niet afgeschaft, al wil het demissionaire kabinet er wel over nadenken hoe lang dit nog moet. Nu het steeds warmer wordt, krijgen wij het ook steeds benauwder bij alleen al de aanblik van dat vervelende lapje stof.

Lees ook
Vanaf nu standaard coronastempel in vaccinatieboekje: is het gele boekje een geldig vaccinatiebewijs?

Dalende cijfers

Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames liep de afgelopen weken fors terug. Afgelopen weekend liep het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen wél weer iets op. Maandag stegen deze cijfers voor de tweede dag op rij licht. Momenteel liggen er 681 patiënten met Covid-19 op een ic- of verpleegafdeling. Dat zijn er vijf meer dan zondag en negen meer dan zaterdag. Het aantal nieuwe opnames op de verpleegafdelingen is wel op het laagste punt sinds het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding begon met het delen van die informatie. Ziekenhuizen behandelden een maand geleden, op 14 mei, nog 2250 patiënten met Covid-19.

Demissionair premier Mark Rutte en demissionair coronaminister Hugo de Jonge geven vrijdag een nieuwe persconferentie.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief. 

Bron: ANP, NU.nl | Beeld: Getty