Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Wat blijft er dicht en wat mag er weer open? ‘Dít krijgen we vanavond te horen van Rutte’

Wat blijft er dicht en wat mag er weer open? ‘Dít krijgen we vanavond te horen van Rutte’

Wat blijft er dicht en wat mag er weer open? ‘Dít krijgen we vanavond te horen van Rutte’

Naar verwachting komt het kabinet dinsdagavond met voorzichtige versoepelingen (eíndelijk!) van enkele coronamaatregelen. Dat middelbare scholieren waarschijnlijk weer deels naar school kunnen en de kappers weer open mogen, wisten we al. Langzaamaan wordt er steeds meer duidelijk over wat we vanavond te horen krijgen en lijken ook andere maatregelen versoepeld te worden.

‘De rek is eruit’

Het lijkt zoals we al eerder schreven wel zo goed als zeker dat de omstreden avondklok blijft. Alleen door deze maatregel te houden, zou er ruimte zijn om scholen weer deels te openen, zeggen bronnen. Daarnaast blijft het aantal bezoekers dat mensen mogen ontvangen één. De roep om te versoepelen neemt al weken toe, ziet ook Rutte. “Iedereen voelt: je moet wat, zo kan het ook niet langer”, zei hij maandag tijdens een online sessie met studenten. “De rek is eruit”, aldus minister Hugo de Jonge maandag.

Niet alleen kappers aan de bak…

Dat de kappers de deuren weer mochten openen, leek al zo goed als zeker, maar dinsdagmiddag blijkt dat vanaf volgende week dinsdag alle contactberoepen weer toegestaan worden, dus onder anderen rij-instructeurs, tatoeëerders en nagelstylisten kunnen weer aan het werk. Sekswerkers zijn de enigen die hun werk niet mogen oppakken vanaf 2 maart. De NOS meldt dat volgens Haagse bronnen de meest betrokken ministers daarover overeenstemming hebben bereikt.

Semi-winkelen

Het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs gaan voor een deel weer open. En voor jongeren en jongvolwassenen tot 27 jaar worden teamsporten (ín sporthallen en evenementenhallen) naar alle waarschijnlijkheid weer toegestaan. Ook in wijkcentra zouden zij weer welkom zijn voor sociale activiteiten en ondersteuning. Het wordt ook mogelijk om niet-essentiële winkels op afspraak te bezoeken. De avondklok blijft voorlopig in stand en het aantal bezoekers dat mensen mogen ontvangen, blijft één. Sportscholen en de buitenschoolse opvang blijven gesloten.

Wat blijft er dicht?

De lange adem van horeca, musea, dierentuinen en pretparken wordt nog wat langer op de proef gesteld: voor die groepen verandert er voorlopig naar alle waarschijnlijkheid niets. Dinsdagavond zal Rutte bevestigen dat ze in elk geval nog drie weken dicht blijven.

Lees ook
Better safe than sorry: ook met déze ‘onschuldige’ klachten zou je je moeten laten testen op corona

Cijfers

Ondanks de toenemende druk vanuit de maatschappij, zijn er nog steeds grote zorgen over de coronacijfers, die sinds enkele dagen weer oplopen. Mogelijk komt dat door de besmettelijkere Britse variant van het virus. Vanwege die coronamutant zei Rutte vorige week nog dat er weinig ruimte is voor versoepelingen. Het RIVM spreekt dinsdag van een derde golf.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP, DvhN, NOS | Beeld: Unsplash – Bruce Mars