Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Wat doe je als jouw vakantiebestemming ineens oranje wordt?

Wat doe je als jouw vakantiebestemming ineens oranje wordt?

Wat doe je als jouw vakantiebestemming ineens oranje wordt?

Lig je lekker met je cocktailtje aan het zwembad op je welverdiende vakantie, kleurt jouw vakantiebestemming ineens oranje. Paniek in de tent? Direct de vliegtuigmaatschappij bellen om naar huis te gaan? Wat doe je als het land waar je op vakantie bent ineens oranje kleurt op de wereldrisicokaart? 

Help! Mijn vakantiebestemming kleurt ineens oranje

Er zijn verschillende opties als jouw vakantiebestemming ineens oranje kleurt. Hieronder vind je ze op een rijtje.

Op vakantieadres blijven met oranje advies

Wil je toch blijven ondanks het advies? Weet dan wel dat je te maken kunt krijgen met strengere lokale maatregelen. Denk aan een avondklok of lockdown, waarbij restaurants en café’s gesloten worden. Verder:

  • Weet wat je moet doen en regelen voor je terugreis. Als een land naar oranje springt, dan hangen er andere regels aan in- en uitreizen. In het reisadvies van Nederland wereldwijd kun je precies zien wat je moet regelen en doen om veilig thuis te komen.
  • Word je ziek (geen corona) en is de kleurcode oranje? Dan vergoeden zorgverzekeraars de kosten gewoon via het nederlandse tarief. Maar hogere kosten komen dan wel voor eigen rekening. Bij een reisverzekering kun je medische kosten wel meeverzekeren. Als het land oranje is geworden en jij daar blijft, ben je meestal niet verzekerd tegen kosten die te maken hebben met corona. Goed om dit dus even te checken bij je zorgverzekering.

Naar huis gaan met oranje advies

Wordt jouw vakantiebestemming oranje en wil je graag naar huis? Dan kan dat best wat voeten in de aarde hebben. Het hangt ook af van hoe je geboekt hebt.

Vakantie geboekt via reisorganisatie 

Als je een vakantie hebt geboekt via ee reisorganisatie, dan kun je hen vragen of je per direct naar huis kunt of dat je moet wachten op de datum die je in eerste instantie had geboekt. Kun je eerder terugreizen? Dan is het handig om in ieder geval te checken:

  • Of je het resterende bedrag van je vakantie terugkrijgt
  • Of het extra kosten met zich meebrengt
  • Als je reisorganisatie hierin niets voor je kan betekenen, kan een eventuele reisverzekering je misschien helpen. Moeite waard om hen even te bellen.

Vakantie zelf geregeld 

Heb je zelf vliegtickets en een onderkomen voor je vakantie geboekt en wil je naar huis bij code oranje? Dan zijn er twee mogelijkheden:

  1. Je checkt bij de vliegtuigmaatschappij of je eerder terug kunt. Meteen handig om dan te checken of je het resterende bedrag terugkrijgt. Als de vliegtuigmaatschappij je daarbij niet kan helpen, kun je de reisverzekeraar even bellen.
  2. Je wacht tot de terugdatum van je reis. Dan hoef je natuurlijk ook niets om te boeken.

Lees ook: 
Met corona besmette passagier in jouw vliegtuig? Zóveel zitplaatsen verder ben je ‘veilig’ 

Terugreizen naar Nederland vanuit kleurcode oranje

Als je in Nederland komt vanuit een gebied met code oranje, kunnen er beperkende maatregelen zijn. Rijksoverheid heeft een checklist waarin je precies leest wat je moet regelen. Kom je uit een land meer een ‘zeer hoog risico’? Dan gelden er sowieso de volgende maatregelen, ongeacht het voertuig waarmee je op vakantie bent (dus ook met de camper of auto).

  • Je móet je laten testen op corona, ook als je gevaccineerd bent.
  • Je gaat – ongeacht vaccinatie of herstelbewijs – tien dagen in thuisquarantaine.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Nederlandwereldwijd | Beeld: Getty Images