Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Eerst prik van Pfizer, tweede van AstraZeneca? ‘Mix van vaccins geeft goede bescherming’

Eerst prik van Pfizer, tweede van AstraZeneca? ‘Mix van vaccins geeft goede bescherming’

Eerst prik van Pfizer, tweede van AstraZeneca? ‘Mix van vaccins geeft goede bescherming’

Gisteravond schoof zorgbaas Ernst Kuipers aan in talkshow Humberto om zijn licht te laten schijnen over de zogenoemde ‘deltavariant‘ van het coronavirus. Dat grijpt momenteel razendsnel om zich heen en zou besmettelijker zijn dan de Britse variant waar we eerder voor vreesden. Kuipers liet vallen dat onderzocht wordt of een mix van vaccins wellicht betere bescherming biedt tegen het virus. Vandaag kwam daar al een eerste antwoord op.

Mix van vaccins

De eerste resultaten van een Britse studie naar de werking van coronavaccins suggereren dat een mix van verschillende soorten vaccins adequate bescherming tegen corona biedt. Proefpersonen produceerden hoge niveaus van antilichamen en immuuncellen nadat ze één dosis van het Pfizer-vaccin en één dosis van het AstraZeneca-vaccin hadden gekregen.

Toegediende doses

De onderzoekers, voor het merendeel verbonden aan de Universiteit van Oxford, begonnen in februari met het onderzoek, Com-COV genaamd. Van de 830 vrijwilligers kregen sommigen twee doses toegediend van Pfizer of AstraZeneca, waarvan is aangetoond dat ze beide effectief zijn tegen Covid-19. Anderen kregen een dosis AstraZeneca, gevolgd door een van Pfizer, of omgekeerd.

Meer immuuncellen

De onderzoekers ontdekten dat de vrijwilligers die verschillende vaccins kregen toegediend meer koude rillingen, hoofdpijn en spierpijn rapporteerden dan mensen die twee doses van hetzelfde vaccin kregen. Die bijwerkingen waren echter van korte duur. Tevens bleek uit de studie dat het gebruik van verschillende vaccins leidde tot een hoger niveau van immuuncellen die klaar waren om het coronavirus aan te vallen dan het gebruik van twee doses van hetzelfde vaccin. Het is nog niet duidelijk waarom mengen dat voordeel zou hebben.

Advies nog steeds 2x hetzelfde vaccin

Vooralsnog raden de onderzoekers aan om twee doses van hetzelfde vaccin te krijgen. Grote klinische onderzoeken hebben immers aangetoond dat deze strategie de kans op het krijgen van corona verkleint. “De standaard zou moeten zijn: wat bewezen is te werken,” zei een van de wetenschappers maandag op een persconferentie.

Zorgeloos ‘overstappen’

Maar er zijn gevallen waarin dat niet mogelijk is, zoals wanneer vaccinzendingen vertraagd zijn. In dergelijke situaties is het belangrijk om te weten dat dit onderzoek “geruststellend bewijs” levert dat mensen kunnen overstappen op een ander vaccin, stellen de onderzoekers.

Lees ook
De deltavariant rukt op: dit zijn de 3 belangrijkste symptomen van dit virus

Vervolgonderzoek

De groep Britse wetenschappers is inmiddels een soortgelijk onderzoek begonnen, waarbij ditmaal vaccins van Moderna en Novavax aan de lijst met mogelijkheden zijn toegevoegd.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Getty