Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Eerder aan de beurt: tijd tussen eerste en tweede coronaprik vanaf vandaag korter

Eerder aan de beurt: tijd tussen eerste en tweede coronaprik vanaf vandaag korter

Eerder aan de beurt: tijd tussen eerste en tweede coronaprik vanaf vandaag korter

Mensen die nu een afspraak maken voor een prik tegen het coronavirus hoeven minder lang te wachten op de tweede inenting. De periode tussen de beide vaccinaties, het zogeheten prikinterval, gaat vanaf maandag omlaag.

Een week minder

De tussenperiode bij de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna is nu 35 dagen en dat wordt 28 dagen. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) had de aanpassing ruim een weken geleden aangekondigd. Het aanpassen van het prikinterval is mogelijk omdat er genoeg vaccins beschikbaar zijn. Door mensen sneller hun tweede prik Pfizer/BioNTech of Moderna te geven, zijn ze eerder beschermd tegen het coronavirus. Het is volgens GGD GHOR Nederland niet mogelijk om eerder gemaakte afspraken voor herhaalprikken met de beide vaccins te vervroegen.

Eerder gemaakte afspraken

Van het Janssen-vaccin is maar een prik nodig. Daar is dus geen tussenperiode. Het vaccin van AstraZeneca wordt niet meer gebruikt voor nieuwe afspraken. Mensen die een eerste prik met het coronavaccin van AstraZeneca hebben gehad, kunnen sinds vrijdag 16 juli een afspraak maken voor een tweede prik met het vaccin van Pfizer en BioNTech. Daarmee is het voor het eerst is het mogelijk om vaccins te combineren.

Planning

De mensen hadden al een afspraak staan voor een tweede prik met AstraZeneca, maar kunnen die afspraak nu dus veranderen via het afsprakennummer 0800-7070. Ongeveer 9100 mensen hebben vrijdag meteen hun geplande tweede AstraZeneca-prik ingeruild. Vanaf maandag kunnen mensen uit 1958 bellen, mensen uit 1959 vanaf dinsdag en mensen uit 1960 vanaf woensdag. Alle andere volwassenen die nog een AstraZeneca-prik zouden krijgen en liever Pfizer/BioNTech hebben, kunnen vanaf donderdag bellen. Dit schema kan nog worden aangepast.

Lees ook
Hoe erg kunnen klachten zijn als je besmet raakt ná je vaccinaties?

Prikkenmix

Uit onderzoek naar antistoffen bleek onlangs dat de combinatie van een eerste vaccinatie met AstraZeneca en een tweede prik met BioNTech/Pfizer net zo goed beschermt tegen ernstige ziekte als twee doses van het AstraZeneca-vaccin.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Getty