Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Terrassen open bij volgende versoepelingen? Veiligheidsberaad ziet het op korte termijn gebeuren

Terrassen open bij volgende versoepelingen? Veiligheidsberaad ziet het op korte termijn gebeuren

Terrassen open bij volgende versoepelingen? Veiligheidsberaad ziet het op korte termijn gebeuren

De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad vertrouwen er op dat er op korte termijn meerdere versoepelingen mogelijk zijn van het coronabeleid voor de buitenruimte. Dat denken zij op basis van de voortgang van het vaccineren. Het is volgens de burgemeesters een logische eerste stap dat er dan eerst buiten meer mag voordat de regels voor binnen versoepeld worden.

Branches willen actie

Dat stelt het beraad in een reactie op onder meer de horecasector en winkeliers, die aankondigen dat ze volgende week hun zaak gewoon weer open gaan doen, terwijl dat in strijd is met het coronabeleid. De ondernemers willen niet meer wachten, nu parken overvol zijn, scholen weer opengaan en supermarkten ook nog steeds gewoon klanten mogen ontvangen.

Meer mogelijkheden dan nu

“We begrijpen de moeilijke situatie”, aldus het beraad. “Er is heel veel behoefte aan versoepeling. Dat horen de burgemeesters dagelijks.” Burgemeester Paul Depla van Breda gaat daarom de komende dagen met horecaondernemers in zijn gemeente meedenken over wat er buiten mogelijk is. Er zijn volgens hem best meer mogelijkheden dan nu het geval is. “We moeten ook in Den Haag voor het voetlicht brengen wat er in de steden gebeurt. We kunnen niet aan de gang blijven met verbieden en gebieden”, aldus de Brabantse burgemeester.

Uitpuilende parken

Donderdag riepen 65 regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) horecaondernemers op om dinsdag hun terrassen weer te openen. Initiatiefnemer van de actie Johan de Vos uit Breda besprak de plannen donderdag met de gemeente. Depla: “Terrassen openen kan ik niet toestaan, maar ik snap het probleem. De parken puilden de afgelopen dagen uit met mensen die zelf eten en drinken meebrachten en de horeca moet de terrassen maar gesloten houden. We kunnen als gemeente ook niet steeds parken blijven leegvegen. Dan kom je als handhavers tegenover de maatschappij te staan.”

Lees ook
Bekende Nederlanders boos over afvalexplosie in Vondelpark door opstandige jongeren: ‘Wat bezielt je?’

‘Terrasseizoen houden we niet tegen’

Andere burgemeesters, zoals Pieter Broertjes van Hilversum, onderschrijven de mening van Depla. Het Veiligheidsberaad heeft ook al eerder gepleit voor verruiming van de maatregelen in de buitenlucht. Depla: “Corona is iets waar we mee moeten leren omgaan en dan kan je het beter gecontroleerd en veilig doen dan ongecontroleerd groepen laten ontstaan. Want het terrasseizoen gaat echt binnen een paar weken van start, dat houden we niet tegen.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Unsplash – Alevision.co