Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Voor als de terrassen straks weer open mogen: met zóveel mensen mag je aan een tafeltje zitten

Voor als de terrassen straks weer open mogen: met zóveel mensen mag je aan een tafeltje zitten

Voor als de terrassen straks weer open mogen: met zóveel mensen mag je aan een tafeltje zitten

Het was al te verwachten, maar in de persconferentie van afgelopen maandag werden maar weinig versoepelingen aangekondigd. Zo blijft de avondklok voorlopig van kracht en moeten de horeca én sportscholen hun deuren nog altijd gesloten houden. Toch zijn er wel een paar mini-lichtpuntjes genoemd. Dat er meer mensen tegelijkertijd mogen winkelen op afspraak bijvoorbeeld, wat leidt tot de heropening van déze grote ketens #yay. Ook kwam voorbij dat de terrassen misschien wel weer open mogen binnenkort, mits de besmettingscijfers de goede kant op gaan. Maar met hoeveel mensen mag je dan (hopelijk in het zonnetje) genieten van een ijskoud drankje en bitterballen?

Terrassen weer open?

Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden: neerploffen op een terrasje, wat lekkers te eten en drinken bestellen en gewoon een beetje mensen kijken. Maar goed nieuws: wellicht is het over een paar weken wel weer mogelijk, zo stelden demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) afgelopen maandag. Wel werd benadrukt dat dit alleen gebeurt wanneer de besmettingscijfers de goede kant op gaan én er een maximumcapaciteit zal gelden op terrassen bij een eventuele opening.

Met z’n tweeën

Hoeveel mensen per terras zijn toegestaan, is vooralsnog niet bekend. Maar aan één tafel zouden bij een mogelijke heropening maximaal twee personen mogen zitten. Dat staat in een conceptversie van de routekaart voor coronamaatregelen van het demissionaire kabinet. Volgens de huidige plannen zouden terrassen open mogen blijven tot 20.00 uur.

‘Derde golf moet nog komen’

Wanneer de terrassen weer open kunnen en of dat inderdaad over een paar weken al mogelijk is, is nog niet duidelijk. De Jonge benadrukte namelijk dat de vooruitzichten “nog altijd niet goed” zijn. De bewindsman waarschuwde dat de derde coronagolf nog moet komen.

Situatie nagenoeg gelijk gebleven

Dinsdag werd bekend dat het aantal coronabesmettingen in de afgelopen week vrijwel niet veranderd was. In de zeven dagen ervoor waren 31.959 positieve tests geregistreerd. In de week ervoor kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 31.984 meldingen van nieuwe coronagevallen, een verschil van 25. Het aantal uitgevoerde tests steeg afgelopen week met ongeveer 14 procent.

Reproductiegetal onder 1

Het reproductiegetal – dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt – kwam voor het eerst in een paar weken weer onder de 1 uit. Het staat nu op 0,98, tegen 1,14 een week geleden en 1,04 afgelopen vrijdag. Bij een reproductiegetal van 1 blijft de uitbraak stabiel. Hoe verder daarboven, hoe meer mensen besmet raken, hoe sneller het virus zich verspreidt. Bij een getal onder de 1 kan de uitbraak langzaam maar zeker doven. Dat het R-getal nu onder de 1 ligt, is dus (voorlopig) veelbelovend.

Nog even geduld

Hoewel heel Nederland niet kan wachten op versoepelingen, is het volgens Ernst Kuiper verstandig om toch nog even te wachten. “Als je het nog even uitstelt, kom je in een veel rustiger vaarwater”, zei de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) tijdens een presentatie aan Tweede Kamerleden.

Lees ook
Shoppen maar! Ook déze ketens openen dankzij bijschaving maatregelen nu tóch al hun deuren

Druppel

Ook Jaap van Dissel van het RIVM benadrukte nog eens dat de situatie “kwetsbaar” is. Als bijvoorbeeld de terrassen en winkels weer open mogen, verwacht hij een toename van het aantal besmettingen. Zulke versoepelingen “zouden net de druppel kunnen zijn die de ton doet overlopen”, stelt hij. Als studenten een dagdeel per week weer naar hun hogeschool of universiteit mogen én zich laten testen, heeft dat volgens het RIVM een “beperkt effect”.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl, ANP | Beeld: Getty Images