Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Aantal besmettingen stijgt wéér met 42%: waarom dat niet alleen komt doordat er meer getest wordt

Aantal besmettingen stijgt wéér met 42%: waarom dat niet alleen komt doordat er meer getest wordt

Corona
Aantal besmettingen stijgt wéér met 42%: waarom dat niet alleen komt doordat er meer getest wordt

Het aantal nieuwe coronabesmettingen is voor de zoveelste week op rij verder opgelopen en flink ook. In de afgelopen zeven dagen zijn 27.485 nieuwe gevallen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Een stijging van maar liefst 42 procent ten opzichte van vorige week, toen het instituut 19.326 positieve tests meldde. De week daarvoor meldde het RIVM 13.471 coronabesmettingen.

Teststraten

Steeds meer mensen worden op corona getest in de teststraten van de regionale gezondheidsdiensten. Maar het aantal coronagevallen dat daardoor aan het licht komt, stijgt nog harder, blijkt uit de gegevens van het RIVM. Dat wijst erop dat het virus zich nog steeds verspreidt, en de stijging van het aantal vastgestelde besmettingen níet komt door stijging van het aantal tests.

Procentpraat

Vorige week zijn bijna 230.000 mensen getest bij een locatie van een GGD. Van ongeveer de helft is de uitslag bekend en van hen bleek 9 procent het virus onder de leden te hebben. In de week ervoor werden 207.670 mensen getest en van die tests was 8 procent positief. Nog een week eerder bleek 6,3 procent van de bijna 193.000 geteste mensen besmet. In juni, juli en augustus was 0,6 tot 4 procent van alle tests positief.

Twee miljoen tests

Sinds 1 juni kan elke Nederlander met klachten zich laten testen bij de GGD. Sindsdien zijn twee miljoen tests uitgevoerd. Dat bracht iets meer dan 74.000 besmettingen aan het licht, 3,6 procent van alle tests. De afgelopen weken zijn er wel problemen met de testcapaciteit: door de enorme vraag naar tests blijkt het soms bijzonder lastig jezelf te laten testen op een locatie in de buurt.

Lees ook
Klotsende oksels: ‘Binnen paar dagen misschien wéér nieuwe coronamaatregelen nodig’

Terug naar maximaal 5 procent

Het coronavirus is onder controle wanneer bij voldoende tests minder dan 5 procent van alle geteste mensen positief is, bepaalde de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties, de WHO, in mei. De organisatie raadt aan om maatregelen pas te versoepelen wanneer minstens twee weken achter elkaar minder dan 5 procent van alle tests positief is.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee