Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Positief punt voor je bankrekening: we spaarden meer dan ooit

Positief punt voor je bankrekening: we spaarden meer dan ooit

Positief punt voor je bankrekening: we spaarden meer dan ooit

Dat de coronacrisis vooral kommer en kwel bracht, dat weten we inmiddels. De lockdown, de bedrijven die dicht gingen en natuurlijk de gezondheid van onze naasten. Toch is er een positief punt en die is voor je bankrekening: dankzij corona konden we meer sparen dan ooit tevoren.

Recordbedrag op de bank

Dat blijkt uit onderzoek van ING Research. Sinds het uitbreken van corona, zijn de bedragen bij de banken met 52 miljard gestegen. En da’s een record.

Waarom meer sparen tijdens corona?

Het is natuurlijk nogal een inkoppertje, maar we deden niets, dus hielden meer geld over. Geen dure vakanties, geen etentjes, geen dagje shoppen met je vriendin of met je kinderen naar een indoor speelparadijs.

Hoeveel geld op rekeningen?

Volgens ING kwam er in de periode van maart 2020 tot en met mei 2021 ongeveer 3.5 miljard euro per maand bij op de Nederlandse banken. In mei 2021 stond op de bankrekningen van alle Nederlanders samen 507 miljard euro. De knappe koppen van ING hebben berekend dat er zonder de lockdown 2.2 miljard per maand bij zou komen. Een flinke stijging dus. In mei 2020 spaarden we het allermeest: 7.1 miljard euro. Dat is ook weer te verklaren, want mei is de vakantiegeldmaand.

Lees ook: 
Moeite met sparen? Déze goede tips van een bespaarexpert helpen je op weg

Bang om geld uit te geven

Veel Nederlanders hielden de hand op de knip. Logisch, want de meeste mensen waren een beetje bang om veel geld uit te geven. Mensen die grote zorgen hadden over hun financiële plaatje dankzij corona, gaven logischerwijs dan ook het minste geld uit. Opvallend genoeg bleven we minder geld uitgeven, ook toen we weer konden winkelen. Dat blijkt wel uit de cijfers van het derde kwartaal 2020: er waren toen wat versoepelingen en daardoor was er wel een kleine piek te zijn, maar het was lang niet zoals anders. En die piek daalde ook meteen weer toen de tweede lockdown werd aangekondigd. In die tweede lockdown werd wel iets meer uitgegeven dan tijdens de eerste. De verklaring daarvoor zou zijn dat meer winkels ingericht waren op online verkoop én dat we meer geld uitgaven aan de geneugten van het leven: drank, tabak en elektronica.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Getty Images