Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Meerdere Europese landen versoepelen coronamaatregelen, wat gaat Nederland dinsdag doen?

Meerdere Europese landen versoepelen coronamaatregelen, wat gaat Nederland dinsdag doen?

Meerdere Europese landen versoepelen coronamaatregelen, wat gaat Nederland dinsdag doen?

Noorwegen, dat zegt het nieuwe coronavirus onder controle te hebben, is maandag begonnen met het openen van kleuterscholen en de kinderopvang na een maandlange sluiting. Heropening is volgens de autoriteiten weer mogelijk omdat kinderen minder getroffen worden door het virus, hoewel sommige ouders hun bedenkingen hadden bij de beslissing.

Versoepeling van maatregelen

Noorwegen begint met het geleidelijk opheffen van de lockdown die was ingevoerd om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De Noren mogen vanaf maandag ook weer naar hun buitenhuisjes. Volgens het Noorse draaiboek mogen ook fysiotherapeuten en psychologen maandag weer aan het werk, kappers volgen later deze week. Hoewel veel winkels open mogen blijven, houden bars en de meeste restaurants hun deuren nog gesloten. Culturele- en sportevenementen blijven tot ten minste 15 juni verboden.

Basisscholen open

De regering kondigde aan dat de basisscholen in het land op 27 april open mogen. Andere maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus blijven nog wel van kracht. De Noren moeten nog zo veel mogelijk thuiswerken. De regering sloot midden maart ook de grenzen voor buitenlanders. Behalve op de vele beperkingen en voorschriften die nog steeds van kracht zijn, vertrouwen de Noorse autoriteiten nu op tracering via een app en uitgebreide tests om de epidemie in te dammen. Het Scandinavische land, waar ongeveer 5,4 miljoen mensen wonen, heeft 7068 bevestigde gevallen van het nieuwe coronavirus en 154 doden geregistreerd.

Eindelijk weer naar de kapper

Buurland Denemarken versoepelt eveneens de coronamaatregelen. Daar gaan de eerste kleine bedrijven weer open. Het gaat onder meer om kappers, schoonheidssalons en rijscholen. Toen bekend werd dat de kapperszaken maandag weer opengingen, crashte de grootste Deense boekingssite voor kappers. Denemarken was een van de eerste landen in Europa die maatregelen troffen om het virus in te dammen.

Nog steeds 1,5 meter afstand

Ook in Duitsland mag er sinds maandag weer een beetje meer. Veel Duitse winkels mogen vanaf maandag weer open, net als bijvoorbeeld dierentuinen. Scholen worden geleidelijk weer opengesteld, maar onder strenge voorwaarden dat alle regels worden nageleefd. Op universiteiten gaan laboratoria en bibliotheken weer open. De minimaal 1,5 meter afstand-regel blijft in iedere situatie van kracht.

Nog even geen veranderingen

Spanje meldde zaterdag de noodtoestand te verlengen tot 9 mei. Dat is het zwaarst getroffen land in Europa. Ook in Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk blijven de maatregelen nog zeker tot mei van kracht.

Lees ook
De mijlpaal die niemand hoopte te halen: dodental door coronavirus officieel boven de 3000

Spannende dinsdag voor de boeg

Op dinsdag 21 april maakt het Nederlandse kabinet duidelijk hoe het verder gaat met de sluiting van scholen en horeca. Dan wordt dus ook mogelijk meer bekend over muziekfestivals en sportwedstrijden. Een groep van medische deskundigen (OMT) adviseert het kabinet daarover. Rutte zei eerder “niet optimistisch” te zijn dat dan al veel maatregelen worden versoepeld. Zolang er geen vaccin en groepsimmuniteit is, zal de 1,5 meter afstand in acht moeten worden genomen, zei hij. Die regel “zal nog een tijd bij ons blijven”.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock