Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Schokkend nieuws uit Den Haag: ‘Bijna alles dicht, harde lockdown tot en met 19 januari’

Schokkend nieuws uit Den Haag: ‘Bijna alles dicht, harde lockdown tot en met 19 januari’

Schokkend nieuws uit Den Haag: ‘Bijna alles dicht, harde lockdown tot en met 19 januari’

Sinds vanmorgen bekend werd dat premier Mark Rutte het land maandagavond eerder dan gepland toespreekt vanuit het Torentje, draait de geruchtemolen overuren. Er zouden strenge maatregelen worden aangekondigd, waaronder een sluiting van alle niet essentiële winkels. NOS meldt zojuist als eerste dat Nederland voor het eerst moet geloven aan een keiharde lockdown en die gaat veel langer duren dan je misschien hoopte.

Nederland tot 19 januari op slot

Het kabinet bereidt een vergaande lockdown voor waarbij bijna alles tot en met 19 januari dicht gaat. Het kabinet wil onder meer winkels en scholen sluiten om een einde te maken aan de forse stijging van het aantal nieuwe coronabesmettingen. Ingewijden bevestigen een bericht van de NOS dat niet-essentiële winkels al in de nacht van maandag op dinsdag hun deuren sluiten, tot 19 januari. Tot die tijd zal een strenge lockdown gelden, maar een avondklok blijft naar verwachting uit.

Maatregelen direct van kracht

De maatregelen gaan vannacht om twaalf uur al in, om een run op winkels morgen te voorkomen. Ook contactberoepen zoals de fysio, kappers en massagesalons, sportscholen, en culturele instellingen, waaronder theaters, zouden dicht moeten. Mensen moeten zo veel mogelijk thuis blijven.

Scholen dicht

Basis- en middelbare scholen moeten vanaf woensdag hun deuren sluiten, en op online onderwijs overstappen. Ook de kinderopvang gaat dicht, mogelijk ook vanaf woensdag.

Lees ook
Rutte houdt toespraak vanuit Torentje: gaat Nederland grotendeels opnieuw op slot?

Kerst

Het aantal mensen dat thuis mag worden uitgenodigd gaat terug naar maximaal twee. Voor de kerstdagen wordt een uitzondering gemaakt: dan zijn er drie mensen welkom. Of dat ook gaat gelden voor de jaarwisseling, is niet duidelijk.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP, NOS | Beeld: iStock