Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Groundhog Day-vibes: reproductiegetal weer boven de 1, RIVM noemt vooruitzichten ‘niet goed’

Groundhog Day-vibes: reproductiegetal weer boven de 1, RIVM noemt vooruitzichten ‘niet goed’

Groundhog Day-vibes: reproductiegetal weer boven de 1, RIVM noemt vooruitzichten ‘niet goed’

Het aantal coronabesmettingen is afgelopen week wéér verder gestegen. De toename is met 7 procent wel relatief lager dan een week eerder. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noemt “het vooruitzicht nog niet goed”. In de wekelijkse rapportage van het instituut zijn 31.984 positieve testresultaten geregistreerd. Dat is het hoogste aantal sinds eind januari.

Derde golf

Het RIVM meldde in de vorige weekcijfers een stijging van 19 procent ten opzichte van de week daarvoor. Voor het eerst sprak het RIVM toen expliciet van een “derde golf” van coronabesmettingen. In de laatste zeven dagen werden 20 procent meer testen afgenomen dan een week eerder. Kinderen worden vaker getest sinds de heropening van de basisscholen en kinderdagverblijven, maar ook in andere leeftijdsgroepen ziet het RIVM een stijging. Het aandeel positieve uitslagen is wel gedaald, van 9,8 procent tot 8,9 procent.

Reproductiegetal boven 1

Het zogeheten reproductiegetal, dat weergeeft hoe snel het virus zich verspreidt, is gestegen tot duidelijk boven de 1: het RIVM becijfert het op 1,14. Dat wil zeggen dat iedere 100 mensen die het virus bijdragen 114 anderen besmetten. Het reproductiegetal was in het vorige weekrapport nog 0,99. Dit is het gemiddelde cijfer voor alle varianten van het virus. Omdat het RIVM geen betrouwbaar actueel cijfer kan bepalen, is het ‘nieuwe’ getal gebaseerd op de situatie van 12 februari. Boven de 1 blijft het aantal besmettingen verder toenemen.

Mutaties

De ‘oude’ varianten van het coronavirus verspreiden zich minder snel dan de mutaties die voor het eerst werden ontdekt in het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika. Voor de Britse variant heeft het RIVM het reproductiecijfer op 1,26 vastgesteld. Dat was 1,14. Voor het eerst hebben de onderzoekers van het instituut ook een schatting gemaakt voor de Zuid-Afrikaanse variant. Die komt nog niet veel voor in Nederland, maar heeft een geschat reproductiegetal van 1,37.

‘Hou je aan de regels’

Het RIVM wijst erop dat mensen meer contact met elkaar hebben doordat diverse maatregelen zijn versoepeld. Dat kan leiden tot meer coronabesmettingen.”Het is om die reden des te belangrijker je zo goed mogelijk aan de basismaatregelen te houden”, aldus het instituut. Vanaf morgen is het weer mogelijk om de kapper, de schoonheidsspecialist en de pedicure te bezoeken. Ook mogen we weer – weliswaar op afspraak – winkelen en kunnen middelbare scholieren weer naar school. Het land houdt ondertussen haar hart vast: worden de versoepelingen bij de volgende persconferentie weer teruggedraaid?

Lees ook
Terrassen open bij volgende versoepelingen? Veiligheidsberaad ziet het op korte termijn gebeuren

‘Geen verdere versoepelingen’

Pas over drie weken is het eerste effect van de door het kabinet aangekondigde versoepelingen van de coronaregels te zien. Tot die tijd is het verstandig om te wachten met verdere versoepelingen, zegt RIVM-epidemioloog Susan van den Hof dinsdag in gesprek met NU.nl. “Na drie weken zie je de eerste effecten, dan weet je welke kant het op kan gaan. Maar dan weet je nog niet wat het volle effect kan zijn van een maatregel.” Volgens haar is het “heel verstandig om nu eerst te kijken hoe de situatie zich ontwikkelt, voor er überhaupt wordt nagedacht over verdere versoepelingen”.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Unsplash – Tim Mossholder