Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Niet bij HEMA, wel in het Rijksmuseum: híer zijn mondkapjes vanaf woensdag verplicht

Niet bij HEMA, wel in het Rijksmuseum: híer zijn mondkapjes vanaf woensdag verplicht

Corona
Niet bij HEMA, wel in het Rijksmuseum: híer zijn mondkapjes vanaf woensdag verplicht

Maandagavond zaten bijna 6,5 kijkers aan de buis gekluisterd voor een wederom vervroegde persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge. Niet alleen om de comeback van Irma Sluis te zien (die overigens een grote fout beging tijdens het live televisie-optreden), maar natuurlijk vooral om de nieuwe en aangescherpte maatregelen te horen. Een dringend advies dat de revue passeerde, was het dragen van mondkapjes op bepaalde drukke plekken in grote steden als Amsterdam en Rotterdam. Maar waar moet het nou wel en waar niet?

Mondkapjes dragen

Het kabinet heeft maandagavond nieuwe, strengere maatregelen aangekondigd om de tweede coronagolf tegen te gaan. Voor winkels in grote steden als Amsterdam en Rotterdam luidt het advies aan klanten om mondkapjes te dragen. Het is geen verplichting, maar winkeliers mogen van de overheid wel klanten weren die geen mondkapje willen dragen.

Niet bij HEMA

HEMA gaat klanten die geen mondkapje dragen niet weigeren. Volgens de winkelketen is het niet aan winkeliers om dergelijke maatregelen af te dwingen. Ook wil HEMA “oneigenlijke discussies” met klanten voorkomen. De keten zal alle bezoekers in lijn met het overheidsbeleid in de grote steden wel aanraden om winkels alleen met een mondkapje te betreden. Ook bij onder meer Blokker en Intertoys is het dragen van mondkapjes niet verplicht.

Gratis uitdelen?

HEMA onderzoekt nog of het mogelijk is om aan de deur gratis mondkapjes aan te bieden, net als desinfecterende handgel die klanten kunnen gebruiken. “Dit zou een extra service zijn. Maar we weten nog niet of het mogelijk is. Het hangt bijvoorbeeld ook van de beschikbaarheid af”, legt een woordvoerster uit. In de betreffende vestigingen wordt het voor HEMA-personeel wel verplicht om een maskertje te dragen.

Zonder mondkapje boodschappen doen

Waar je voorlopig ook nog zonder mondkapje naar binnen mag, zijn de Nederlandse supermarkten. Ketens als Jumbo en Albert Heijn ondersteunen het advies van het kabinet en een aantal burgemeesters om in bepaalde gebieden een mondkapje te dragen in de winkel, maar laten de keus aan klanten of zij dit daadwerkelijk doen. “Als winkels mondkapjes gaan verplichten, leidt dat naar verwachting tot veel extra discussie en zelfs agressie aan de deur”, geeft koepelorganisatie CBL aan. De branche wil het personeel daarvoor behoeden.

Coronamaatregelen in supermarkten

De supers roepen klanten wel dringend op om de coronamaatregelen in de supermarkt te respecteren. “Dus hou afstand, kom alleen, doe efficiënt boodschappen met een lijstje en wees aardig voor elkaar, ook als je het bijvoorbeeld niet eens bent met de keus van andere klanten om geen mondkapje te dragen.” Op drukke momenten zal er ook weer vaker een supermarktmedewerker bij de deur staan om klanten bewust te maken van de geldende regels. Het personeel krijgt in de betreffende gebieden eveneens het advies een mondkapje te dragen, maar ook medewerkers mogen bij de supers zelf bepalen of zij dit doen.

Bijenkorf

De Bijenkorf onderscheidt zich van supermarkten en ketens als HEMA en Blokker door wél een mondkapjesplicht in te voeren. Klanten moeten in de warenhuizen in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven en Rotterdam een mondkapje te dragen. Speciaal daarvoor aangestelde veiligheidscoördinatoren zien hier bij de deur op toe. Bezoekers die geen mondkapje bij zich hebben, krijgen er dan gratis eentje uitgereikt.

Rijksmuseum, Van Gogh Museum en Philips Museum

Waar het vanaf woensdag 30 september ook verplicht wordt om een mondkapje te dragen, is in het Rijksmuseum in Amsterdam. Alle bezoekers vanaf dertien jaar mogen niet naar binnen zonder er één op te hebben. “Veiligheid staat voorop”, zegt een woordvoerster van het museum. Ook het Van Gogh Museum in de hoofdstad en het Philips Museum in Eindhoven gaan tot de maatregel over.

Musea

In verscheidene musea was dinsdag overleg over de nieuwe coronamaatregelen en ook over de wens van de burgemeesters van de drie grote steden en Eindhoven om mensen ook mondkapjes te laten dragen in andere publieke binnenruimten dan winkels, zoals musea. Het Rijks gaat ervan uit dat de mensen de kapjes zelf meebrengen. De eerste dagen zal er wel naar een oplossing worden gezocht voor de mensen die er onverhoopt geen bij zich hebben.

Lees ook
Irma zet ‘sluis’ iets te ver open tijdens persconferentie: Twitter los op in hand hoestende doventolk

Nieuwe maatregelen

Uit de persconferentie van maandagavond zijn meerdere – zowel landelijke als regionale – maatregelen gerold. Zo is onder meer opnieuw benadrukt dat we zo veel mogelijk thuis moeten werken. Vanaf 21.00 uur mogen eet- en drinkgelegenheden geen nieuwe klanten meer toelaten en een uur later moeten de deuren sluiten. Alle maatregelen van het kabinet vind je hieronder:

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock, Instagram

Shoppen is altijd een goed idee