Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Vanavond wéér een vervroegde persconferentie: wat gaat Rutte ons vertellen (en opdragen)?

Vanavond wéér een vervroegde persconferentie: wat gaat Rutte ons vertellen (en opdragen)?

Corona
Vanavond wéér een vervroegde persconferentie: wat gaat Rutte ons vertellen (en opdragen)?

Het aantal besmettingen in Nederland stijgt op dit moment harder dan in andere Europese landen en déze twee Nederlandse steden staan zelfs in de brandhaard-top 10 van dit continent. De politiek maakt zich zorgen en dus vindt er maandagavond, opnieuw eerder dan gepland, weer een persconferentie over de corona-aanpak plaats.

Nieuwe maatregelen

Afgelopen zondag spraken ministers uit het kabinet en experts van het RIVM op het Catshuis informeel over de corona-aanpak. De nieuwe opmars van het virus baart het kabinet grote zorgen. Premier Mark Rutte en ‘coronaminister’ Hugo de Jonge spreken het land daarom om 19.00 uur weer toe. Mogelijk worden voor de grote steden, waar de besmettingen snel oplopen, nieuwe maatregelen aangekondigd. Verscheidene burgemeesters hebben gevraagd om een centrale aanpak, maar landelijke maatregelen zijn extra schadelijk voor de economie, waarschuwt Rutte.

Schrikbarende stijgingen

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is tussen zaterdagochtend en zondagochtend gestegen met 2995. Dat is een nieuw dagrecord. Tussen donderdag en vrijdag nam het aantal positieve tests met 2777 toe. In de afgelopen zeven dagen zijn bijna 18.000 mensen positief getest, blijkt uit gegevens van het RIVM). Afgelopen woensdag ging het aantal besmettingen door de grens van 100.000. Daarna heeft het slechts vier dagen geduurd voor er 10.000 gevallen bijkwamen. Dat is een nieuw record. In zes dagen tijd steeg het aantal besmettingen van 80.000 naar 90.000 en vijf dagen later werd de 100.000e besmetting vastgesteld.

‘Ingrijpende maatregelen noodzakelijk’

Deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert, buigen zich maandag over de huidige situatie. Het OMT zal vooral kijken naar de stand van zaken in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Hier loopt het aantal besmettingen zo snel op dat “ingrijpende maatregelen” vermoedelijk noodzakelijk zijn, zei Rutte na de ministerraad op vrijdag.

Mondkapjesplicht voor contactberoepen

Het kabinet spreekt zelf met de vijfentwintig veiligheidsregio’s. Ook daar zijn de ogen vooral gericht op de drie grootste steden, hoewel het virus vrijwel overal opnieuw om zich heen grijpt. Onder meer een mondkapjesplicht voor mensen met contactberoepen (zoals kappers), en plastic gezichtsbeschermers voor bedienend personeel in de horeca worden besproken. Ook moet er wat de burgemeesters betreft een verplichte registratieplicht komen in de horeca.

‘Geen halfslachtige maatregelen’

Bronnen rond het kabinet noemen het alarmerend hoge aantal coronabesmettingen de reden dat er “geen halfslachtige maatregelen” kunnen worden genomen, schrijft het AD. “Het gaat om maatvoering. Te softe maatregelen zijn geen optie, maar heel Nederland op slot zetten ook niet”, aldus een bron rond de regering.

Lees ook
Coronavirus verspreidt zich razendsnel in Nederland: déze steden staan in top 10 Europese brandhaarden

‘Tweede lockdown gaat er komen’

Afgelopen donderdag sprak Radio 538 met Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en lid van het OMT, waar hij een verontrustende voorspelling deed. “We merken nu dat je toch het gevoel hebt dat het scherper moet. Die lockdown gaat er komen. Ik ben er niet bij betrokken, maar ik voel dat. Het lukt ons niet om de besmettingen omlaag te krijgen.” Wel pleitte hij voor een op maat gemaakte lockdown.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP, AD, Radio 538 | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee