Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Journalist na persconferentie volledig de grond in geboord na ‘meest stompzinnige vraag ooit’

Journalist na persconferentie volledig de grond in geboord na ‘meest stompzinnige vraag ooit’

Journalist na persconferentie volledig de grond in geboord na ‘meest stompzinnige vraag ooit’

Nog nooit eerder zaten er zoveel mensen in Nederland tegelijk aan de buis gekluisterd voor een niet-sportprogramma. De persconferentie over de nieuwe coronamaatregelen trok gisteravond een duizelingwekkende 7,8 miljoen kijkers. Als je dan het woord krijgt op live-televisie voor zo’n megapubliek, zou je denken dat je je uiterste best doet en je tot in de puntjes voorbereid. Dat blijkt echter toch minder vanzelfsprekend. Zucht.

Journalist stelt slechtste vraag ooit

Nadat premier Mark Rutte en RIVM-baas Jaap van Dissel hun verhaal uitgebreid en helder hadden gedaan, was het aan de aanwezige journalisten om vragen te stellen. Volgens MediaCourant mocht NOS’ politiek verslaggever Albert Bos de openingsvraag stellen en heeft daarmee onverwachts óók geschiedenis geschreven. Hij stelde de meest “domme, ondoordachte, nutteloze, dramatisch slechte vraag ooit”, iets waar 7,8 miljoen kijkers massaal kromme tenen van kregen en de man op sociale media met de grond gelijk maakten.

Huilen.

“Meneer Rutte, al weken zegt u dat Nederland zich voorbeeldig gedraagt en wat krijgen ze ervoor terug? Nóg eens drie weken verlenging. Hoe rijmt u dat met elkaar?”, aldus Bos. Ogenschijnlijk geïrriteerd geeft Rutte antwoord op de vraag alsof hij iemand die zojuist voor het eerst van het virus gehoord heeft, moet uitleggen wat er gaande is in de wereld. Bos gaat daarna vrolijk verder met een al net zo briljante vervolgvraag: “U heeft vorige week nog een pleidooi gehouden voor de anderhalvemetersamenleving, mensen hóuden afstand, bedrijven ríchten zich anders in. Er is nu toch gewoon veel meer mogelijk dan nu het geval is?” En nog: “Als het met dít tempo gaat, hoe lang gaat het dan allemaal nog duren? Dan duurt het toch nog maanden”

De wind van voren

Bos krijgt gelukkig niet alleen uitgebreid antwoord van een geërgerde Rutte, maar ook van talloze verbouwereerde bekende én onbekende twitteraars. We grabbelden wat highlights uit de ‘bakken kritiek’:

De tekst gaat verder onder de tweets:

Kijkcijferrecord

Nog even een geinig feitje om mee af te sluiten: het vorige kijkcijferrecord voor een niet-sportprogramma stond op naam van Peter R. de Vries met zijn uitzending over Joran van der Sloot (7 miljoen mensen). Ook keken er meer mensen naar Rutte dan naar het huwelijk van – toen nog – prins Willem-Alexander en Máxima (ruim 6 miljoen). Het kijkcijferrecord over de hele linie staat op naam van de halve finale van het WK voetbal in Brazilië in 2014. Toen zagen 12,4 miljoen (!) kijkers hoe Nederland de halve finale verloor van Argentinië. Daarbij moet worden aangetekend dat van hen 9,1 miljoen thuis keken en de rest buitenshuis in cafés en op pleinen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Superguide, MediaCourant | Beeld: ANP