Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Eerste berichten in aanloop naar nieuwe persconferentie: middelbare scholen open, avondklok blijft

Eerste berichten in aanloop naar nieuwe persconferentie: middelbare scholen open, avondklok blijft

Eerste berichten in aanloop naar nieuwe persconferentie: middelbare scholen open, avondklok blijft

Morgenavond is het weer tijd voor een nieuwe persconferentie: wat blijven de maatregelen en worden de eventuele versoepelingen na 2 maart? Dit is wat we nu al weten.

Avondklok en onderwijs

Het kabinet wil de middelbare scholen vanaf volgende week in elk geval deels openen, maar de avondklok blijft nog wel in stand. Dat heeft het kabinet zondag besproken op het Casthuis, vertellen ingewijden. Op welke manier het voortgezet onderwijs open gaat, is nog niet duidelijk.

Avondklok biedt ruimte voor versoepelingen

De avondklok wordt verlengd omdat het kabinet de maatregel nodig denkt te hebben om “ruimte te creëren” voor andere versoepelingen. Hoe die er precies uit gaan zien, is nog niet duidelijk. Wel wil het kabinet verantwoordelijkheid weer bij de burger leggen. Nederlanders moeten zich vooral goed aan de basisregels houden. Versoepelingen worden na enkele weken misschien weer teruggedraaid als blijkt dat de besmettingen weer flink oplopen. Als bijvoorbeeld kappers hun deuren weer mogen openen, zal dat alleen onder deze voorwaarden gebeuren.

Middelbare scholen open?

De komende dagen zal worden gekeken naar de manier waarop middelbare scholen weer open kunnen. Een optie die al langer op tafel ligt, is dat per dag slechts een aantal klassen fysiek naar school gaat. Op dinsdag valt hier een officieel besluit over.

Weg met dat coronakapsel

Ook lijkt het erop dat de kappers vanaf 2 maart de deuren weer kunnen openen. De kappersbranche is voorzichtig blij met dat nieuws: “Dinsdag wordt het pas echt duidelijk, maar alles wat ik in de media lees, ziet er erg hoopvol uit”, reageert een woordvoerder van kappersbranchevereniging ANKO. “Deze ontwikkeling past bij ons verhaal. We roepen al weken dat we veilig open kunnen”, zegt de woordvoerder.

Voorwaarden

Het kabinet wil de kappers onder bepaalde voorwaarden openen, vertelden ingewijden zondagavond in verschillende media. Zo mag een bezoek aan de kapper alleen op afspraak, en met triage, om zeker te zijn dat de klant geen klachten heeft. “Dat klinkt goed, want dat was ook al zo voordat we moesten sluiten”, aldus de woordvoerder. Verder kunnen versoepelingen na enkele weken misschien weer teruggedraaid worden als blijkt dat de besmettingen weer flink oplopen.

Lees ook
Ook Hester is klaar met die ‘kutcorona’: ‘Een feestje in het Vondelpark, geef die jongeren eens ongelijk’

Van de hoed en de rand

Of er eventuele nieuwe maatregelen worden aangekondigd, of juist meer versoepelingen (mogen winkels wellicht weer open? Kunnen we komend maand misschien weer eens in een dierentuin of pretpark rondwandelen?), is afwachten. Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge spreken het land dinsdag om 19.00 uur weer toe.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock