Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Kabinet overweegt avondklok en experts pleiten voor visiteverbod: wat brengt de persco ons vandaag?

Kabinet overweegt avondklok en experts pleiten voor visiteverbod: wat brengt de persco ons vandaag?

Corona
Kabinet overweegt avondklok en experts pleiten voor visiteverbod: wat brengt de persco ons vandaag?

Vanavond is het tijd voor weer een nieuwe persconferentie van premier Mark Rutte en ‘coronaminister’ Hugo de Jonge. Weken hoopten we vanavond te horen dat we na 19 januari weer de deur uit kunnen naar een winkel, sportschool en misschien zelfs een restaurant, maar nee. Zondag druppelden de eerste berichten binnen over een verlenging van de huidige lockdown voor ten minste drie weken. Wat krijgen we vanavond te horen?

Avondklok

Verwacht wordt dus dat de huidige maatregelen worden verlengd tot 9 februari, behalve dat de politiek hoopt de kinderopvang en de basisscholen al eerder te kunnen openen, mogelijk vanaf 25 januari. Echte aanscherpingen werden tot vandaag nog niet genoemd, maar toch blijkt nu dat de invoering van een avondklok als serieuze optie op tafel ligt. Ingewijden bevestigen berichtgeving van ‘RTL Nieuws’ hierover: de avondklok zou volgende week moeten gaan gelden.

Mutatie-zorgen

Door de komst van de Britse variant van het virus denkt het kabinet nu toch weer aan de invoering van de avondklok. Dat komt omdat er weinig anders meer voor handen is. De avondklok moet zorgen dat mensen minder de deur uit gaan en bij elkaar op bezoek gaan. De Britse variant van het virus is vermoedelijk veel besmettelijker dan de ‘gewone’ variant.

Weerstand

Eerder heeft een meerderheid van de Tweede Kamer uitgesproken tegen de invoering van de avondklok te zijn. Ook in het kabinet zitten alle partijen niet op een lijn. D66 heeft aangegeven geen voorstander te zijn. Daarnaast is er ook veel weerstand van de burgemeesters en politiebonden, die grote problemen zien in het handhaven van een avondklok. “Ik ben bang dat politie en boa’s een avondklok niet kunnen handhaven, we kunnen niet op iedere straathoek controleren”, zegt voorzitter Xander Simonis van politiebond ANPV. “We doen liever een beroep op het gezond verstand van de mensen. Daar moeten we het mee redden.”

On hold

Een bron verwacht dat premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge de avondklok dinsdagavond tijdens hun persconferentie ook niet gaan aankondigen. Mogelijk zullen ze het zeggen dat het een optie is en dat het aan de Kamer wordt voorgelegd. Het OMT zou in zijn laatste rapport aan het kabinet de avondklok ook niet hebben geadviseerd. De avondklok kwam tijdens het Catshuisberaad afgelopen zondag weer serieus op tafel te liggen.

Agendapunten

Vanavond zullen Rutte en De Jonge er wel opnieuw op aandringen om niet op reis te gaan. Er zouden nog te veel niet-noodzakelijke reizen worden ondernomen. Wat vanavond omgetwijfeld ook zal worden toegelicht, is hoe de steunpakketten zullen worden uitgebreid om bedrijven te helpen de financiële klappen op te vangen. Vooral winkeliers die door de lockdown grote seizoensgebonden voorraden niet kwijtraken, zoals kledingwinkels, vrezen voor een financiële strop. Ingewijden denken wel dat het nog wel tot het einde van de week kan duren voor de nieuwe steunplannen rond zijn.

Lees ook
Lichtpuntje voor ouders: lockdown tot zeker 9 februari, maar scholen mogelijk wél eerder open

Experts pleiten voor een nóg strengere lockdown

Met de mutatie van het virus die Nederland in de nek hijgt, laten meerdere experts weten dat alleen een verlenging van de huidige lockdown niet voldoende is. Langer afwachten zou kunnen resulteren in een hevige – we moeten er niet aan denken – derde golf en dus “moet het veel strenger”, meldt het E. Geopperd wordt onder meer een visiteverbod, één van de weinige punten waarop de huidige lockdown nog strenger kan. Geen twee mensen meer op bezoek, maar een dringend ‘blijf thuis’-advies, dus.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP, ED | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee