Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Ai! Overtollig buikvet vergroot risico op ernstige klachten bij coronavirus

Ai! Overtollig buikvet vergroot risico op ernstige klachten bij coronavirus

Corona
Ai! Overtollig buikvet vergroot risico op ernstige klachten bij coronavirus

Op menig lijstje met goede voornemens staat afvallen op nummer één. Nu is er een nieuwe reden bijgekomen om van de overtollige kilo’s af te willen, en dan met name voor mensen met overtollig buikvet. Uit nieuw onderzoek is namelijk gebleken dat mensen met overtollig buikvet een groter risico lopen op ernstige klachten, als zij het coronavirus hebben.

Onderzoek

Dat mensen met overgewicht een hoger risico hebben op ernstige corona-klachten, dat was al bekend. Maar in een onderzoek van het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam is nu duidelijk geworden dat het ook uitmaakt waar die overtollige kilo’s zich bevinden.

Verschil in buikomvang

Tijdens dit onderzoek werden 79 coronapatiënten gevolgd. Bij iets minder dan de helft van deze mensen verliep de ziekte ernstig: ze moesten beademd worden of kwamen op de intensive care terecht. De onderzoekers vroegen zich af waar dit verschil in ziekteverloop tussen de patiënten vandaan komt. Dat antwoord hebben ze gevonden: het verschil in de buikomvang van de patiënten.

Hoe komt dit?

De vraag die hierop volgt is natuurlijk: hoe kan het dat overtollig buikvet zorgt voor ergere klachten bij Covid? Op die vraag hebben de onderzoekers nog geen antwoord. Wel zijn er vermoedens. In het medische vakblad Open Respiratory Research werd geschreven dat vet rond de ingewanden de onderste delen van de longen in de weg zit. Dit kan zorgen voor ernstige luchtwegproblemen wanneer er sprake is van een infectie. Maar het kan ook zo zijn dat overtollig buikvet dient als reservoir, een soort opslagplaats, voor het virus. Hierdoor kan het coronavirus de patiënt harder te grazen nemen.

Lees ook 
Waarom het in coronatijd een nóg slechter idee is om in je neus te peuteren

Aan de slag

Het voordeel van deze ontdekking is dat artsen voortaan op de buikomvang van de patiënten kunnen letten, en zo een betere inschatting kunnen maken van hoe het ziekteverloop zal zijn. Wil je naar aanleiding van deze onderzoeksconclusie zelf wat buikvet verliezen? Wij hebben twee work-outs mét voedingsschema voor je om dat voor elkaar te krijgen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief. 

Bron: Trouw | beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee