Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Tóch nog hoopgevend coronanieuws vandaag: ‘Kinderen lijken toch niet vatbaarder voor mutatie’

Tóch nog hoopgevend coronanieuws vandaag: ‘Kinderen lijken toch niet vatbaarder voor mutatie’

Corona
Tóch nog hoopgevend coronanieuws vandaag: ‘Kinderen lijken toch niet vatbaarder voor mutatie’

Nederlandse ouders met schoolgaande kinderen zitten al sinds maandag duimend aan de keukentafel. Please, please, pleaassseee, laten de kinderopvang en de basisscholen op 25 januari de deuren weer openen. Tijdens de persconferentie van dinsdag waren premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge nog terughoudend, maar woensdag geeft RIVM-directeur Jaap van Dissel meer hoop.

Opluchting

De heropening op de 25e hangt af van een onderzoek dat moet aantonen in hoeverre de Britse mutatie van het coronavirus zich sneller en makkelijker zou verspreiden via kinderen dan het originele virus. Van Dissel komt vandaag met opbeurend nieuws uit Groot-Brittannië: kinderen lijken in tegenstelling tot eerdere berichten toch niet bevattelijker voor de Britse variant van het virus.

Dreiging

In Engeland nemen de besmettingen met de nieuwe mutant in alle leeftijdscategorieën snel toe. Daar is in verschillende regio’s de nieuwe versie het bestaande virus gaan overvleugelen. In Nederland zou de Britse variant het beeld ook in “belangrijke mate kunnen gaan vormen”, aldus Van Dissel.

Vertekend beeld

Uit Brits onderzoek kwam in eerste instantie naar voren dat de mutant zich makkelijker verspreidde onder schoolkinderen. Maar dat kwam volgens Van Dissel onder meer omdat het onderzoek werd uitgevoerd in een periode dat Britse scholen nog meer toelieten, terwijl de rest van de samenleving al in lockdown was. Dan krijg je een vertekend beeld.

‘Jongeren kinderen hebben minder last’

Kinderen op de basisschool lijken wel minder last te hebben van de Britse versie dan middelbare scholieren. “Ik denk eigenlijk dat uit de laatste gegevens komt dat zeker de jongste groep, dus van het primair onderwijs, weer minder betrokken zijn bij de Britse variant dan het voortgezet onderwijs.”

Honderd gevallen

In Nederland onderzoekt het RIVM de gevolgen van de Britse variant voor scholen. Er zijn hier ongeveer honderd gevallen bekend. Afhankelijk van het onderzoek kan het basisonderwijs mogelijk op 25 januari hun deuren weer openen.

Lees ook
Lichtpuntje voor ouders: lockdown tot zeker 9 februari, maar scholen mogelijk wél eerder open

Domper

Behalve dit positieve bericht was er woensdag ook minder opbeurend nieuws. Volgens de berekeningen van het OMT bestaat de kans dat we tot maart (!) in lockdown zitten en wellicht zelfs nóg langer. Om van een lockdown naar het niveau ‘zorgelijk’ te kunnen afschalen, moet het aantal ziekenhuisopnames dalen naar veertig per dag en mogen er niet meer dan tien IC-gevallen in hetzelfde tijdsbestek. Volgens de berekeningen van het OMT zou het aantal IC-opnames – in het beste geval – eind februari pas zakken naar onder de tien en begin maart minder dan veertig coronapatiënten moeten worden opgenomen in het ziekenhuis.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: ANP

Shoppen is altijd een goed idee