Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Nagenoeg heel Nederland naar risiconiveau ‘zeer ernstig’: kunnen vakanties de prullenbak in?

Nagenoeg heel Nederland naar risiconiveau ‘zeer ernstig’: kunnen vakanties de prullenbak in?

Nagenoeg heel Nederland naar risiconiveau ‘zeer ernstig’: kunnen vakanties de prullenbak in?

In vrijwel heel Nederland is de corona-uitbraak ‘zeer ernstig’ geworden. In 23 van de 25 veiligheidsregio’s geldt vanaf woensdag dit hoogste risiconiveau. Alleen Drenthe en Zeeland staan een stapje lager, op ‘ernstig’. Het lijkt niet te voorkomen dat Nederland morgen donkerrood kleurt op de Europese coronakaart, wat nare gevolgen kan hebben voor onze vakanties.

Risiconiveaus

Nederland telt vier risiconiveaus voor het coronavirus. Van laag naar hoog zijn dat waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Het risiconiveau wordt bepaald op basis van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Daarbij wordt rekening gehouden met het aantal inwoners.

Overal ernstig

In elf regio’s gold het hoogste risiconiveau al. Dit zijn Amsterdam-Amstelland, Groningen, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Midden- en West-Brabant, Twente, Kennemerland, Zaanstreek-Waterland, Hollands Midden en Gooi en Vechtstreek. Op woensdag zijn daar twaalf regio’s bij gekomen. Dit zijn Noord-Holland Noord, Zuid-Holland Zuid, Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost, Limburg-Noord, Zuid-Limburg, Gelderland-Zuid, Gelderland-Midden, Noord- en Oost-Gelderland, IJsselland, Friesland en Flevoland. Dit betekent dat tien van de twaalf provincies volledig op ‘zeer ernstig’ staan. Zeeland stond de afgelopen week nog op zorgelijk. Dat is het één na laagste risiconiveau. De twee laagste niveaus gelden nu nergens meer.

Maatregelen in Nederland

Voor de maatregelen van het kabinet heeft de verhoging van de risiconiveaus overigens geen gevolgen. Ruim een week geleden zijn de regels aangescherpt en dit geldt voor het hele land, in elk geval tot en met 13 augustus.

‘Het is aan landen zelf’

Als donderdag ons land donkerrood kleurt op de Europese coronakaart (en dat dat gaat gebeuren is nagenoeg zeker), betekent dat dat landen Nederlanders met vakantieplannen kunnen verplichten tot quarantaine. “We gaan in gesprek met landen over of dat echt nodig is, maar uiteindelijk is het aan landen zelf”, aldus demissionair minister Hugo de Jonge na het wekelijkse corona-overleg eerder deze week.

Lees ook
Rutte maakt bekend: geen nieuwe coronamaatregelen, wel nieuw dringend advies

‘Dan kun je je vakantie vergeten’

ANVR-directeur Frank Oostdam stelde toen Nederland rood kleurde al in het NOS Radio 1 Journaal dat een volgende stap “dramatisch” zou zijn. “In het uiterste geval moeten vakantiegangers dan twee weken in quarantaine. De meeste Nederlanders gaan twee, drie weken op vakantie, dus dat is dan uit den boze. Dan kun je je vakantie wel vergeten.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief

Bron: ANP, De Ondernemer | Beeld: Getty