Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Better safe than sorry: waarom je je mondkapje nóóit aan de binnenspiegel van de auto moet hangen

Better safe than sorry: waarom je je mondkapje nóóit aan de binnenspiegel van de auto moet hangen

Corona
Better safe than sorry: waarom je je mondkapje nóóit aan de binnenspiegel van de auto moet hangen

Waar de deur uit gaan zónder telefoon, sleutels en portemonnee al bijna geen optie was, is er sinds kort nog een essential bijgekomen. Ook een mondkapje kan niet meer ontbreken in je tas, zelfs niet als je met de auto gaat. De kans is immers groot dat je ergens naartoe rijdt waar je ‘m binnen op moet zetten. Ga je na je supermarktbezoek nog langs een andere winkel, waarvoor je tussendoor weer een stukje moet rijden? Hang dan in elk geval je mondkapje níet aan de binnenspiegel tijdens de rit. Dit kan namelijk heel gevaarlijke situaties opleveren.

Mondkapje níet aan binnenspiegel hangen

Als je van A naar B rijdt en op beide plekken een mondkapje moet dragen, is de kans groot dat je voor het gemak één en hetzelfde gezichtsmasker gebruikt. In de tussentijd hang je ‘m aan de binnenspiegel, want je hebt ‘m zo tóch weer nodig. Bovendien is-ie dan in het zicht en vergeet je ‘m in elk geval niet als je de auto weer uitstapt. Handig zou je zeggen, maar ongevaarlijk is het helaas niet.

Onzichtbaar

Het relatief kleine lapje lijkt misschien onschuldig om aan de binnenspiegel te hangen, maar belemmert je zicht meer dan je misschien zou denken. Volgens motorplatform MotorNL kan dit voor gevaarlijke situaties zorgen, gezien mensen op een motor, fiets en brommer maar óók voetgangers ‘onzichtbaar’ kunnen worden voor automobilisten.

Nieuw gevaarlijk probleem

Ad van de Wiel, motortestcoördinator binnen MotorNL, zegt dat hij er alles aan doet om zichtbaar te zijn in het verkeer. Het mondkapje zou echter voor een nieuw gevaarlijk probleem zorgen. “Fluorescerend pak, reflectie op mijn motor, van plaats op de weg veranderen als ik een kruising nader; ik doe er alles aan om zichtbaar te zijn in het verkeer. En nu verdwijn ik achter een mondkapje?”

Boete

Om die reden zou het in Luxemburg al verboden zijn om een mondkapje aan de binnenspiegel te hangen in de auto, zo stelt MotorNL. Er staat in het land een boete op van 49 euro. In België en Nederland staat dit niet expliciet in de verkeersregels, maar in beide landen kun je wél een boete krijgen als je zicht wordt belemmerd door een onnodig voorwerp. In dit geval een mondkapje, dus. Hoeveel je hiervoor moet neertellen als je deze regel overtreedt? Volgens MotorNL bedraagt de boete in Nederland 150 euro; in België kost het je tussen de 110 en 120 euro.

Lees ook
Last van maskne? Koop dan een mondkapje van déze stof

Winterjas uittrekken in de auto

Wat in deze wintermaanden bovendien voor een onverwacht gevaarlijke situatie in de auto kan leiden, is het dragen van een dikke jas in het voertuig. De ANWB deed onlangs dan ook een oproep ‘m om te allen tijde uit te trekken, hoe kort de rit ook is. Voor die waarschuwing heeft de organisatie een belangrijke reden.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron & beeld: ANP

Shoppen is altijd een goed idee