Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Help! Bestaat er een kans dat de scholen ook opnieuw moeten sluiten vanwege het coronavirus?

Help! Bestaat er een kans dat de scholen ook opnieuw moeten sluiten vanwege het coronavirus?

Corona
Help! Bestaat er een kans dat de scholen ook opnieuw moeten sluiten vanwege het coronavirus?

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde het kabinet om een flink deel van het onderwijs tijdelijk weer stil te leggen als onderdeel van de extra maatregelen die dinsdag werden afgekondigd. Het advies is niet door het kabinet overgenomen, maar is nog niet volledig van de baan.

Sluiting optioneel in kritieke regio’s

Het kabinet, dat dinsdagavond strengere maatregelen aankondigde, vindt de scholen heel belangrijk en wil ze zo lang mogelijk openhouden. Alleen in een paar regio’s waar de besmettingscijfers het hoogst zijn (onder meer Rotterdam en Twente) overweegt het kabinet het voortgezet onderwijs te stoppen als daar de cijfers niet snel verbeteren.

Middelbare scholen

Het zou dan gaan om sluiting van de bovenbouw van de middelbare scholen, het mbo en het hoger onderwijs. Het team deskundigen dat het kabinet adviseert in de aanpak van het coronavirus maakt zich zorgen over de overdracht van het virus onder adolescenten en jongeren. “In deze groepen komen besmettingen voor die vooral gerelateerd lijken aan activiteiten direct rond de leerinstellingen. Om dit te stoppen zouden deze instellingen voor de tijd van de aanscherping moeten overgaan op online onderwijsvormen”, schrijft het OMT in zijn advies.

Avondklok

Het OMT vraagt het kabinet in zijn advies de effecten van een avondklok te onderzoeken. Dat is ook al eerder door het OMT geopperd. “Een avondklok kan iets toevoegen aan het urgentiegevoel van mensen”, zei RIVM-directeur Jaap van Dissel woensdag in de Tweede Kamer.

Eenzame kerst moet voorkomen worden

Op de dinsdag aangekondigde nieuwe maatregelen, die woensdagavond om 22 uur ingaan, is gemengd gereageerd. Er is begrip, maar lang niet iedereen lijkt te begrijpen dat de duimschroeven verder worden aangedraaid, terwijl de cijfers al dagen de goede kant opgaan. Het kabinet hoopt echter met het strengere pakket nu, dat er in december iets meer ruimte ontstaat en mensen samen Kerst kunnen vieren.

‘Let op elkaar’

“Voor iedereen die toch al worstelt met eenzaamheid of depressieve gevoelens en voor mensen met een kwetsbare gezondheid die extra streng aan zelfisolatie doen, wordt het leven de komende twee weken nog wat ingewikkelder”, zei Rutte, nadat hij zojuist de regels voor de komende tijd weer wat had aangescherpt. “Ik doe aan iedereen de oproep om de komende tijd nog wat meer op elkaar te letten. Want een beetje aandacht en interesse voor elkaar kan heel veel betekenen”, aldus de premier.

‘Júist nu extra ingrijpen’

“Er is pas aan het einde van het jaar weer meer mogelijk als er nu wordt ingegrepen”, zei De Jonge. “Daarom grijpen we de komende twee weken extra ferm in. Juist omdat we willen dat er half december weer meer mogelijk is dan nu. Juist omdat we Kerst willen vieren met de mensen die ons het dierbaarst zijn.” Rutte was iets voorzichtiger met te zeggen dat dit maatregelenpakket erop gericht is om straks samen Kerst te vieren. “Dat zou je dolgraag willen, maar het eerlijke antwoord is dat we het echt nog niet weten.”

Lees ook
Nieuwe corona-persconferentie: níet alleen bibliotheken, theaters en bioscopen vanaf woensdag gesloten…

22.00 deuren dicht

Door de maatregelen die vanaf woensdag 22.00 uur gaan gelden, mag je thuis nog maximaal twee gasten per dag ontvangen in plaats van drie. Kinderen tot twaalf jaar zijn uitgezonderd. Deze organisaties moeten voor ten minste twee weken de deuren sluiten.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP, NU.nl | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee