Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Nóg langer in lockdown? Premier Rutte ‘niet erg hoopvol’ over versoepelingen na 19 januari

Nóg langer in lockdown? Premier Rutte ‘niet erg hoopvol’ over versoepelingen na 19 januari

Corona
Nóg langer in lockdown? Premier Rutte ‘niet erg hoopvol’ over versoepelingen na 19 januari

Rondom Nederland worden steeds meer lockdown-verlengingen aangekondigd. Onder meer Engeland zit tot half februari binnen, Duitsland moet de harde lockdown tot in ieder geval eind januari volhouden en Schotten mogen tot zeker eind deze maand enkel de deur uit voor noodzakelijke dingen. In Nederland kijken we al weken hoopvol uit naar 19 januari, smachtend naar versoepelingen, maar helaas… De kans dat we over twee weken weer een bioscoopje kunnen pakken of een rondje dierentuin kunnen doen, wordt met de dag kleiner.

Rutte niet erg hoopvol

Premier Mark Rutte laat dinsdag weten “niet erg hoopvol over wat kan na 19 januari” te zijn. Hij wil nog niet vooruitlopen op eventuele versoepelingen of juist een verlenging van de lockdown, maar “op dit moment blijven de cijfers natuurlijk hoog”, zei Rutte in debat met de Tweede Kamer. Het deskundigenteam OMT buigt zich vrijdag over de maatregelen en zal begin volgende week een advies naar buiten brengen.

Afwachten…

In principe wordt op 12 januari besproken of de lockdown, die zeker tot 19 januari loopt, langer zal gelden. Het gaat onder meer over de sluiting van winkels en het maximum van twee personen die je thuis mag ontvangen. “We moeten echt het OMT-advies afwachten”, zegt Rutte.

Minder getest, meer positieve tests

Het aantal positieve coronatesten is afgelopen week met 16 procent gedaald, maar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ziet nog geen “overtuigende effecten van de lockdown” die op 15 december is ingegaan. In de afgelopen week kwamen 56.440 besmettingen aan het licht. Dat zijn er beduidend minder dan de 67.388 meldingen van een week eerder. Het aantal afgenomen coronatesten daalde met ruim 70.000 tot 368.126. Het percentage positieve testen steeg echter van 13,7 procent tot 13,7 procent.

Impact feestdagen

Door de lockdown die half december inging, mochten Nederlanders met kerst maximaal drie gasten ontvangen. Op alle andere dagen is dat maximaal twee, óók met Oud & Nieuw. De vraag is hoeveel mensen zich daaraan gehouden hebben, want velen noemden de feestdagen na het depremerende coronajaar “belangrijker dan ooit”. In de loop van deze week zouden de cijfers duidelijk moeten kunnen maken in hoeverre Nederland zich aan de regels heeft gehouden. Het RIVM houdt rekening met de mogelijkheid dat mensen na de feestdagen ook “minder geneigd waren om zich te laten testen”. Het zou echter ook kunnen dat de lockdown wél effect heeft en simpelweg minder mensen klachten hebben.

Cijfers omhoog

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag verder toegenomen tot 2882. Dat zijn er 46 meer dan maandag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van de opgenomen patiënten met Covid-19 liggen er 723 op intensivecareafdelingen, 17 meer dan de voorgaande dag. Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten in het afgelopen etmaal toe met 29 tot 2159.

Lees ook
Het einde is nog (lang?) niet nabij: ‘versoepeling van coronamaatregelen medio februari pas mogelijk’

Fouten in vaccinatiedossier

In andere Europese landen werd in december al begonnen met vaccineren tegen het virus. Nederland hield steeds vast aan 8 januari als startdatum. Inmiddels is die datum íets vervroegd (woensdag 6 januari), maar daarmee is Nederland nog steeds het laatste land van Europa dat begint met vaccineren. Mark Rutte heeft toegegeven dat er fouten zijn gemaakt, onder meer te laat beginnen met prikken en te weinig flexibiliteit om met veranderingen om te gaan. “We zullen altijd bereid zijn te leren van fouten”, zegt de premier in debat met een kritische Tweede Kamer.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: BrunoPress

Shoppen is altijd een goed idee