Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Gezondheidsraad geeft nieuw advies: nodig alle kinderen vanaf 12 uit voor coronaprik

Gezondheidsraad geeft nieuw advies: nodig alle kinderen vanaf 12 uit voor coronaprik

Gezondheidsraad geeft nieuw advies: nodig alle kinderen vanaf 12 uit voor coronaprik

Alle kinderen van 12 jaar en ouder zouden de kans moeten krijgen om te worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Het vaccin van Pfizer en BioNTech zou voor hen beschikbaar moeten worden gesteld, adviseert de Gezondheidsraad.

Lange termijnklachten

Volgens de organisatie verkleint het vaccin de kans dat tieners het coronavirus oplopen. Zo’n besmetting verloopt bij de meeste kinderen weliswaar mild, maar ze kunnen lang last blijven houden van de coronaklachten (Long-Covid).

MIS-C ontsteking

Bovendien kan het virus leiden tot een ernstige ontsteking bij meerdere organen. Dit wordt MIS-C genaamd. Die ontsteking kan bijvoorbeeld leiden tot hartfalen of problemen met de ingewanden. Bij 83 kinderen in Nederland is die ontsteking vastgesteld, maar het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk hoger. Voor zover bekend zijn er geen kinderen aan overleden.

Nieuwe golf voorkomen

Ook op andere gebieden kan vaccinatie goed zijn voor tieners, zegt de Gezondheidsraad. Als minder jongeren besmet raken, hoeven er minder maatregelen te worden genomen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Scholen hoeven dan misschien niet meer te worden gesloten en klassen hoeven dan niet meer in quarantaine. Ook kan vaccinatie helpen om een nieuwe golf onder volwassenen in de herfst en winter te voorkomen.

Overleg met ouders

Kinderen van 16 en 17 mogen zelf beslissen of ze een coronaprik krijgen. Bij 12- tot 15-jarigen moet dat in overleg met de ouders gebeuren. Als het kind en de ouders het niet eens worden, geeft de mening van het kind de doorslag.

Lees ook
Gaat Nederland kinderen vaccineren tegen corona? Gezondheidsraad geeft advies

Vaccin-mixen

Over vaccineren gesproken: dinsdag is ook duidelijk geworden dat het mixen van vaccins eveneens goede bescherming biedt tegen het virus. Dus bijvoorbeeld een eerste prik met het Pfizer-vaccin en een tweede met AstraZeneca.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Getty