Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Zeg maar dag tegen je wintersportvakantie: ‘Kabinet kondigt negatief reisadvies voor kerstvakantie af’

Zeg maar dag tegen je wintersportvakantie: ‘Kabinet kondigt negatief reisadvies voor kerstvakantie af’

Corona
Zeg maar dag tegen je wintersportvakantie: ‘Kabinet kondigt negatief reisadvies voor kerstvakantie af’

Wat er precies gezegd gaat worden tijdens de aangekondigde persconferentie over het coronabeleid van aanstaande dinsdag, is nog afwachten. Maar hoewel over veel nieuwe maatregelen (die helaas wel degelijk worden verwacht) pas dinsdag een definitief besluit genomen zal worden, lijkt er wel duidelijkheid over de kerstvakantie. Daarvoor zal het kabinet een negatief reisadvies afgeven.

Thuisblijven it is…

Het kabinet neemt daarmee volgens een bron het vorige week gegeven advies over van het Outbreak Management Team (OMT), dat de overheid adviseert over de aanpak van de coronacrisis. Dat melden onder andere het Parool, het AD en Welingelichte Kringen, die schrijven dat over deze maatregel geen twijfel bestaat.

Super spread

Dit negatieve reisadvies houdt in dat vakantiereizen in die periode een no go zijn. Over de precieze details volgt dinsdag meer informatie. Begin dit jaar raakten mensen besmet tijdens vakanties naar sneeuwgebieden in Italië en Oostenrijk. Daarna versrpeidde het virus zich in Nederland (en de rest van Europa) als een lopend vuurtje. Volgens het OMT zijn “vele honderden, vooral jongere personen” ook tijdens de zomervakantie besmet geraakt. Een negatief reisadvies moet zo’n nieuwe ‘super spread’ in in ieder geval Nederland voorkomen.

Advies

Het OMT opperde vorige week dat mensen alleen nog met hun eigen gezin op vakantie zouden mogen gaan. Ook zou reizen met anderen afgeraden moeten worden en moet de maximale omvang van groepen worden beperkt. Verder zouden Europese landen met elkaar afspraken moeten maken over het sluiten van restaurants en cafés en het verbod op feesten. Daarnaast wil het OMT dat er gerichte voorlichting komt voor groepen over de coronaregels. Ouderen zouden voorgelicht moeten worden “over de risico’s van overwinteren in het buitenland”.

Lees ook
Dinsdag wéér strengere maatregelen verwacht: ‘musea, theaters en bioscopen dicht’, horeca ziet het somber in

Strengere controle op quarantaine

Als vakantiegangers terugkeren naar Nederland zou de overheid strenger moeten controleren of ze wel in quarantaine gaan, adviseert het OMT ook, “zo mogelijk door registratie van reizigers na thuiskomst en actieve monitoring om handhaving te optimaliseren”. Na de zomervakantie is slechts een kwart van de reizigers in quarantaine gegaan. Sneltesten zijn hier geen alternatief voor, benadrukken de deskundigen, en een sneltest heeft ook geen invloed op de duur van de isolatie.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP, AD | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee