Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Hester Zitvast: ‘Niet mogen kijken bij het afzwemmen; wat is dat stom’

Hester Zitvast: ‘Niet mogen kijken bij het afzwemmen; wat is dat stom’

Corona
Hester Zitvast: ‘Niet mogen kijken bij het afzwemmen; wat is dat stom’

Hester Zitvast (43) is freelance journalist en moeder van twee pubers en een tweede-leg-kleuter. Door haar toch wel lichte social media verslaving – vooral Twitter – zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze ook in veel gevallen wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze haar opinie en daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Zwemles

“Ruim twee jaar is ze bezig nu. Een paar maanden lang ging ze zelfs twee keer per week en ook in de zomervakantie ging het zwemmen gewoon door. Onze Belle (6) vindt water geweldig, maar zwemles is haar ding niet. De vorderingen gingen dan ook vrij traag en als we weer eens bij de zwemjuf/meester aan de bel trokken, kreeg ze er bij gratie Gods een sticker bij. Want daar draait alles om: stickers. Zed de Haai, Sop de Zeester, Suus de Sidderaal: ze staan allemaal voor een watervaardigheid en hebben voor menig kleuter een waarde die gelijk staat aan enkele goudstaven. Dus als andere kinderen uit de les wél met een sticker de kleedkamer in kwamen rennen, wist ik hoe laat het was. Dat werd weer janken, want Belle wilde óók een sticker.”

Corona

“Het zwemmen ging vooral mij steeds meer tegenstaan, helemaal toen corona toesloeg. Contact met de zwemleraren was er steeds minder en ingewikkelder, je mocht als ouder niet meer komen kijken, er stond vrijwel wekelijks een andere juf of meester in het bad (‘want corona’) en toen ik uiteindelijk toch iemand te pakken kreeg en vroeg of het dit jaar nog zou gebeuren met dat A-diploma, zakte de moed mij echt in de schoenen. ‘Er moet nog heel veel gebeuren’, zei de meester. Thuis tierde ik tegen mijn vriend: ‘Er moet nog heel veel gebeuren? We hebben er inmiddels een slordige € 1400 in gepompt en ze heeft al zo lang in het water gelegen dat het een wonder is dat ze er niet permanent als een verrimpelde rozijn uit ziet!’ Ik was er klaar mee.”

‘Belle kwam thuis met een briefje waar in dikke rode letters opstond dat er geen ouders mochten komen kijken: corona’

“Belle’s beste vriendin mocht twee maanden geleden wel afzwemmen, wat de gemoederen nog verder op scherp zette. De wekelijkse gang naar het zwembad werd een drama. Al in de ochtend riep ze dat ze niet wilde. En zo nu en dan trok ze de complete trukendoos open en huilde ze de hele weg van huis naar het zwembad dat ze óók wilde afzwemmen, ze deed zo haar best… Ik vond het zielig. Ik vroeg om mogelijkheden voor privéles, maar daar was geen mankracht voor; corona.”

Afzwemmen

“En toen ineens was daar een ‘serviceles’. Uit het niets. Belle mocht een keer extra komen, gratis en dan zou ze in een klein groepje leren wat ze nog moest leren. Ze ging er maar één keer heen, daarna was het goed. Ze beheerste het! We waren perplex. Had dit niet eerder gekund? Twee weken later mocht ze afzwemmen. Gisteren kwam ze glunderend met het felbegeerde briefje thuis. Een briefje waar in dikke rode letters opstond dat er geen ouders mochten komen kijken: corona. Ik kon er wel om janken.”

Mijlpaal

“Afzwemmen is een feestje. Het is de bekroning van een traject dat in ons geval bloed zweet en tranen heeft gekost. Hier leeft een kleuter naartoe en – laten we eerlijk zijn – de ouders ook. En zo’n mijlpaal van je kind hoor je bij te wonen. Ik wil niet zeggen dat ik met een spandoek langs de kant was gaan zitten, maar dat had zomaar een optie geweest. Ik wilde juichen als ze het podium op zou klimmen; Kijk haar staan, mijn meisje. Een zwemkampioen met haar A-diploma.”

Lees ook
Hester Zitvast: ‘Iedere 18-jarige 10.000 euro geven; wat gaat er dán gebeuren?’

Keihard balen

“In plaats daarvan mag ik vanmiddag (want zo snel gaat het ineens) mijn dochter afleveren en na afloop weer ophalen. Met diploma. In een zwembad in Zeeland mogen de kinderen hun knuffel langs de kant zetten. Toch een beetje support. En in andere bad hebben ze een live-stream gerealiseerd. Bij ons is er niets. In dat enorm grote zwembad, waar anderhalve meter makkelijk te realiseren is, mag er zelfs niet één ouder per kind met mondkapje meekijken. Ik vind het zielig, hoewel Belle er vooralsnog geen last van lijkt te hebben; zij is alleen maar opgewonden en blij. Ik weet het: corona treft mensen veel harder en genadelozer dan bij ons nu het geval is. Maar wat vind ik dit stom. Wat had ik onze Belle graag live dat diploma zien aanpakken.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Tekst: Hester Zitvast | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee