Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Goed nieuws uit Den Haag: dít zijn vanaf 26 juni de (hoogstwaarschijnlijk) nieuwe coronamaatregelen

Goed nieuws uit Den Haag: dít zijn vanaf 26 juni de (hoogstwaarschijnlijk) nieuwe coronamaatregelen

Goed nieuws uit Den Haag: dít zijn vanaf 26 juni de (hoogstwaarschijnlijk) nieuwe coronamaatregelen

Vanavond is het weer tijd voor een nieuwe persconferentie over de versoepelingen van de coronamaatregelen. De afgelopen weken zijn de cijfers ontzettend hard gedaald, dus volgens de overheid is er weer meer ruimte voor passende veranderingen. We hebben de coronamaatregelen voor 26 juni, die Mark Rutte en Hugo de Jonge vanavond officieel bekend gaan maken, voor je op een rijtje gezet.

Coronamaatregelen 26 juni

Volgens het zogenaamde ‘Openingsplan’ zouden de maatregelen pas 30 juni ingaan, maar door de sterk dalende cijfers heeft het kabinet beslist over een eerdere ingangsdatum: 26 juni. Dít zijn de punten die de demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge sowieso gaan aankaarten.

Mondkapjesplicht

Er werd eerder al gezegd dat de mondkapjesplicht de maatregel is waar het kabinet zo snel mogelijk van af wil. Daarom zal de plicht volgende week zaterdag, 26 juni, worden versoepeld. Men hoeft dan geen mondkapjes meer te dragen, tenzij je op een plek bent waar 1,5 meter afstand houden niet mogelijk is, en waar het over het algemeen druk is (vliegveld, openbaar vervoer, etcetera.) Deze versoepeling is geadviseerd aan het kabinet, en waarschijnlijk zal-ie dus worden aangenomen.

Afstand houden

Waar we dan (hopelijk) eindelijk zijn verlost van die nare mondkapjes overal waar je gaat, blijft de anderhalve meter-regel nog wel bestaan. Tot minimaal half augustus moeten mensen gewoon afstand van elkaar blijven houden. We kunnen dus nog even genieten van onze personal space.

Thuisbezoek

Momenteel geldt de regel dat je maximaal vier mensen thuis mag ontvangen. Vanaf 26 juni wordt dit aantal verdubbeld naar acht personen per dag. Kinderen tot en met twaalf jaar oud horen daar niet bij.

Horeca

Daarnaast gaan er ook weer versoepelingen voor de horeca plaatsvinden. Vanaf volgende week zaterdag mogen zij langer openblijven, namelijk tot middernacht. Op dit moment is de sluitingstijd nog 22.00 uur. Ook mogen restaurants weer meer bezoekers ontvangen. Het maximaal aantal gasten zal honderd personen gaan worden.

Clubs en discotheken

Goed nieuws voor de feestgangers onder ons: vanaf 26 juni gaan clubs en discotheken weer open! Met een negatieve coronatest mag je gewoon weer naar binnen en kun je weer gaan genieten van een drankje (of acht) en een dansje.

Op kantoor werken

Voor een lange tijd gold het advies om zoveel mogelijk thuis te werken. Vanaf 26 juni gaat dat advies voor een deel vervallen. Wanneer mensen voldoende afstand kunnen houden op hun werkplek, mogen ze gewoon weer naar kantoor. Lukt afstand houden niet? Dan blijft het advies om thuis te werken wél gelden.

Lees ook
Gaat Nederland kinderen vaccineren tegen corona? Gezondheidsraad geeft advies

Basisregels

Al met al heel wat nieuwe versoepelingen. Super fijn natuurlijk, maar de basisregels ‘thuisblijven en afstand houden’ blijven nog wel gewoon van kracht. Het dringende advies is ook om dat echt nog steeds te doen. Stay safe. 

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief. 

Bron: RTL Nieuws | Beeld: ANP