Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Vervelend vooruitzicht: ‘Coronavaccin is mogelijk na een jaar al niet meer effectief’

Vervelend vooruitzicht: ‘Coronavaccin is mogelijk na een jaar al niet meer effectief’

Vervelend vooruitzicht: ‘Coronavaccin is mogelijk na een jaar al niet meer effectief’

Hoewel we dachten dat we met een simpel prikje van het coronavirus af zouden zijn, werd eerder deze week bekend dat het coronavaccin misschien binnen een jaar niet meer effectief is. Dit heeft gelukkig niets te maken met de kwaliteit van het vaccin, maar wel met met de snelheid waarop we vaccineren.  

Vaccin niet lang effectief

In veel landen wordt nog niet voldoende gevaccineerd, waardoor er mutaties kunnen optreden die resistent zijn tegen de huidige coronavaccins, zo zeggen epidemiologen uit 28 landen. Dit lieten ze blijken in een enquête van People’s Vaccine Alliance. Bij deze organisatie zijn onder meer Oxfam Novib en Amnesty International  aangesloten. Twee derde van de 76 epidemiologen die hun mening gaven, vreest dat het coronavirus verder muteert, waardoor de huidige vaccins over een jaar niet meer effectief zijn.

Hoe ontstaan mutaties?

Het coronavirus is al gemuteerd. We hebben allemaal al gehoord over de Britse, Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse varianten. Die mutaties ontstaan, doordat er miljoenen mensen over de hele wereld met corona geïnfecteerd zijn. De nieuwe mutaties zijn resistenter dan hun voorgangers, zo legt Gregg Gonsalves, universitair hoofddocent epidemiologie aan de Yale University uit. Het huidige vaccin houdt het daarom misschien niet langer dan een jaar vol. Toch is dat prikje iets wat we moeten nemen als we weer de eerste stappen willen zetten om terug te gaan naar ‘normaal’.

Zorgen om vaccins

Er komen bij het vaccin ook bijwerkingen kijken, iets waar veel mensen zich zorgen over maken. Experts claimen dat die zorgen nergens voor nodig zijn. Bijwerkingen bij vaccinaties zijn normaal, dat is altijd zo geweest. Ook bij de vaccinaties die je als kind krijgt. De grootste zorgen bestaan momenteel om AstraZeneca, dat bloedstollingen (trombose) en een tekort aan bloedplaatjes zou kunnen veroorzaken. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) ziet overigens nog altijd geen bewijs voor een verband tussen zeldzame bloedproblemen en het vaccin. Er wordt momenteel meer onderzoek verricht naar de enkele meldingen die hierover zijn gedaan.

Lees ook:
Snel een coronatest doen? Eerste zelftests vanaf nú verkrijgbaar bij de apotheek

Bijwerkingen

Een vaccin wordt alleen goedgekeurd als de voordelen opwegen tegen de eventuele nadelen en als het compleet veilig is. Maar het is altijd spannend, want wat kan er gebeuren met zo’n nieuw vaccin? Bijwerkingencentrum Lareb houdt de bijwerkingen van het coronavaccin nauwkeurig bij. Volgens hen zijn de meest gemelde bijwerken:

  • Reacties op de prikplek
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Spierpijn
  • Pijn in gewrichten
  • Koorts
  • Misselijkheid
  • Koude rillingen
  • Opgezette lymfeklieren in de oksel, hals of sleutelbeen

De bovenstaande klachten houden overigens niet heel lang aan. De meeste zouden in de meeste gevallen na één tot drie dagen alweer verdwijnen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: VIVA | Beeld: Getty