Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Steeds meer Nederlanders zijn ‘coronamoe’: waarom we nog even moeten volhouden

Steeds meer Nederlanders zijn ‘coronamoe’: waarom we nog even moeten volhouden

Corona
Steeds meer Nederlanders zijn ‘coronamoe’: waarom we nog even moeten volhouden

Het jaar 2020 is tot nu toe geen pretje geweest met de komst van het coronavirus. En het lijkt erop dat we ook niet coronavrij het nieuwe jaar ingaan als we kijken naar het grote aantal besmettingen dat iedere week nog steeds oploopt. De maatregelen rondom het virus worden weer aangescherpt, waardoor we lijken af te stevenen op een tweede lockdown. De term ‘coronamoe’ wordt steeds vaker genoemd. Wat is het precies en waarom is het zorgelijk?

Coronamoe

Op maandag 28 september kwam de overheid met het ‘dringende advies’ om op zoveel mogelijk openbare plekken mondkapjes te dragen. Dat er weinig tot amper gehoor wordt gegeven aan dat advies merk je wel tijdens een bezoek aan de supermarkt. Ook op andere terreinen lijkt corona amper nog te bestaan, terwijl het virus nog wel degelijk – en zelfs meer dan ooit – aanwezig is. Veel Nederlanders zijn coronamoe: ze zijn de beperkende maatregelen gewoonweg zat en willen hun ‘oude leven’ terug.

Waarschuwing

En dat is niet alleen in Nederland het geval, maar in heel Europa. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt voor een ‘pandemiemoeheid’, en hamert erop dat overheden naar hun mensen moeten luisteren en samen op zoek te gaan naar oplossingen. “Sinds de uitbraak van het virus hebben burgers enorme offers gebracht”, zegt Hans Kluge, Directeur Europa van de WHO, in een verklaring. “Dat heeft ons allemaal uitgeput.” Volgens hem is het daarom normaal om je apathisch of gedemotiveerd te voelen.

Lees ook
Gewoon een griepje of corona? Zó herken je het verschil

Oplossingen

Maar dat betekent niet dat we alle maatregelen rondom corona maar overboord moeten gooien. Kluge benadrukt wél dat het belangrijk is dat de overheid het effect van het virus op ons leven erkent. Want alleen dan kunnen de coronamaatregelen effectief zijn. Dan is de volgende stap om samen op zoek te gaan naar oplossingen waarmee het virus bestreden wordt én het ‘normale’ leven zoveel mogelijk hervat kan worden. Zo bedenken studenten in Denemarken maatregelen zodat ze toch naar de universiteit kunnen en worden er in Turkije peilingen gehouden om de ‘coronamoeheid’ beter in beeld te brengen.

Nog even volhouden

Ook viroloog Steven van Gucht vindt het begrijpelijk dat mensen coronamoe zijn, maar benadrukt dat de crisis wel degelijk reëel is en we het probleem samen moeten oplossen. “Er is een tendens om schuldigen te zoeken en om kritiek te geven. Dat is begrijpelijk, maar ik wil het herhalen: een virus is niemand zijn fout. We moeten dit samen oplossen”, aldus de viroloog. “Hou vol, heb moed, aanvaard dat we nog enkele moeilijke maanden tegemoet gaan. Ik heb er vertrouwen in dat we hopelijk volgend jaar terug kunnen keren naar een meer normale samenleving. Dit zal uiteindelijk voorbijgaan.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron:Nederlands Dagblad,Metro.be| Beeld: Getty Images

Shoppen is altijd een goed idee