Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Nederland zet zich schrap voor flinke aanscherping coronamaatregelen: dít kunnen we verwachten

Nederland zet zich schrap voor flinke aanscherping coronamaatregelen: dít kunnen we verwachten

Corona
Nederland zet zich schrap voor flinke aanscherping coronamaatregelen: dít kunnen we verwachten

Het kabinet maakt dinsdagavond bekend met welke maatregelen het de komende weken gaat proberen de opmars van het coronavirus een halt toe te roepen. Er zitten volgens ingewijden ingrijpende beperkingen aan te komen voor onder meer de horeca en de detailhandel. De woorden ‘lockdown light’ vallen hier en daar. Zitten we er na vandaag weer net zo bij als afgelopen voorjaar?

Horeca mogelijk helemaal dicht

De kans is groot dat cafés en restaurants opnieuw tijdelijk worden gesloten, zoals in het voorjaar het geval was. Een besluit daarover en over de duur van de sluiting is nog niet genomen, melden ingewijden. Dat gebeurt dinsdagmiddag, als de ministers weer bijeenkomen die het meest zijn betrokken bij de bestrijding van het coronavirus. Voor die tijd zijn er nog andere overleggen. Het gebeurt geregeld dat maatregelen tot op het laatst moment veranderen, zeggen bronnen.

Tóch vaak besmettingen in horeca?

De tijdelijke sluiting van de horeca is een belangrijke maatregel, zeggen ingewijden, omdat veel besmettingen toch daar vandaan komen. De besmettingen worden echter niet altijd als zodanig geregistreerd, omdat mensen het virus mee naar huis nemen en daar huisgenoten besmetten. Dan wordt de besmetting gezien als iets dat achter de voordeur heeft plaatsgevonden terwijl de bron eigenlijk in het café of restaurant lag, aldus de ingewijden.

Minder reisbewegingen en contactmomenten

Naast de horeca vinden, zoals al eerder bekend, de meeste besmettingen plaats in de thuissituatie en op het werk. Het kabinet wil met de extra maatregelen het aantal reisbewegingen en contactmomenten tussen mensen verder omlaag brengen. Er zal er daarom nogmaals op gehamerd worden dat mensen thuis moeten werken, tenzij dat echt niet kan. Het gebruik van het openbaar vervoer voor reizen die niet strikt noodzakelijk zijn, wordt naar verwachting nog verder ontmoedigd.

Doorgeefluik sluiten

Waarschijnlijk wordt ook besloten om amateurteamsporten tijdelijk te verbieden voor volwassenen. Ook zouden mensen maximaal nog maar drie gasten thuis mogen ontvangen, per dag. Dat is om te voorkomen dat mensen feestjes thuis in ‘shifts’ geven, waarbij kleine groepen mensen vlak na elkaar in hetzelfde huis op visite komen. Op die manier kan het virus nog steeds breed worden doorgegeven. Ook in de buitenlucht zouden gezelschappen van vier volwassenen het maximum worden.

Geen uitzonderingen op groepsgrootte

Andere voorstellen die op tafel liggen zijn een verbod op de verkoop van alcohol na 20.00 uur in de avond en geen uitzonderingen meer op de maximale groepsgrootte van dertig personen. Deze maatregel zou onder meer de cultuursector weer raken. Theaters met een ontheffing organiseren sinds de versoepeling van de coronamaatregelen voorstellingen voor maximaal 250 mensen. Daarbij gelden allerlei voorzorgsmaatregelen, zoals voldoende onderlinge afstand, gefaseerd naar binnen en buiten, geen pauzes.

Rekensom

De beperking in groepsgrootte is niet strikt van toepassing op grote winkels. Omdat het hier om ‘doorstroomlocaties’ gaat, geldt voor winkels een deurbeleid, aldus bronnen. Winkels berekenen zelf hoeveel klanten er op een verantwoorde manier naar binnen kunnen.

Zorgwekkende ontwikkelingen

Met de nieuwe beperkingen wil het kabinet bereiken dat mensen zich minder gaan verplaatsen en minder bij elkaar komen. Twee weken geleden werden al extra maatregelen getroffen, maar het aantal dagelijkse besmettingen is sindsdien hard blijven oplopen. Zo is het effect van de sluiting van de horeca om 22.00 uur en de inperking van de groepsgroottes is afgelopen weekend niet terug te vinden in de coronacijfers. Maandag maakte het RIVM bekend 6.854 nieuwe positieve coronatests geregistreerd te hebben – een kleine 500 besmettingen meer dan zondag, toen de teller op 6.378 stond.

Lees ook
Coronasituatie nu kritieker dan paar maanden geleden: ‘Tweede golf begint op tsunami te lijken’

Het uur van de waarheid

Volgens de Federatie Medisch Specialisten neemt de tweede golf die op Nederland afkomt in rap tempo de vorm van een “tsunami” aan, zo meldden zij maandag met het dringende verzoek om “snel optreden”. Premier Mark Rutte en zorgminister Hugo De Jonge zullen de maatregelen om 19.00 uur bekendmaken tijdens een nieuwe persconferentie. Irma, kom er maar in.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee